Αντ. Σαμαράς: Δέσμη μέτρων για σταθεροποίηση και ανάπτυξη

«Δύο αλληλοαναιρούμενες σχολές σκέψης στην κυβέρνηση»
Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2009 22:34
UPD:24/12/2009 00:34
A- A A+

Δέσμη μέτρων για τη σταθεροποίηση και την ανάκαμψη της οικονομίας πρότεινε κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του προϋπολογισμού ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ανειλικρινή στις διαπιστώσεις του, ανειλικρινέστερο στις προβλέψεις του, κι ακόμα πιο αδιαφανή στις προοπτικές του.

Δήλωσε μάλιστα ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό εκτός από τις δαπάνες για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Επανέλαβε ακόμηυ ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα είναι απέναντι στην κυβέρνηση «σε ό,τι συμφωνούμε. Θα σας στηρίζουμε σε ό,τι σωστό προωθείτε. Θα βάλουμε κι εμείς πλάτη να περάσουν τα απαραίτητα μέτρα. Δεν θα προστατέψουμε «ταμπού» που πρέπει να παραμεριστούν για να πάει ο τόπος μπροστά».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν προσήλθε στη Βουλή για να ψηφίσει προϋπολογισμό εκτάκτων περιστάσεων, αλλά «για να κερδίσετε χρόνο μέχρι να καταλάβετε που βρίσκεστε. Δεν ήλθατε εδώ για να λύσετε τα προβλήματα του τόπου, ήλθατε για να λύσετε τα εσωτερικά διλήμματα διγλωσσίας που αντιμετωπίζετε».

Προειδοποίησε ωστόσο ότι «η συναινετική μας διάθεση είναι αρετή, δεν είναι αδυναμία». «Δεν τη θέλετε; Δεν θα την έχετε!» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μέτρα σταθεροποίησης και ανάκαμψης

Οι βασικοί άξονες της στρατηγικής που παρουσίασε ο κ. Σαμαράς είναι:

- Διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με αντικειμενικοποίηση κριτηρίων κι εφαρμογή των νόμων.

- Μείωση του ελλείμματος δίνοντας ανάσες στην οικονομία, όχι προκαλώντας της ασφυξία.

- Μείωση των δαπανών, κόβοντας τη σπατάλη, από την οποία, όπως ανέφερε, επωφελούνται τα υψηλά εισοδήματα, όχι συμπιέζοντας τη μεγάλη μάζα νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δηλαδή τη μεσαία τάξη που κρατά την αγορά ζωντανή.

Σημείωσε δε πως πρέπει επίσης να «πείσουμε τις Βρυξέλλες και τις διεθνείς αγορές ότι κατανοούμε τη σοβαρότητα της κατάστασής μας, δεν προσπαθούμε να τους 'ξεγελάσουμε'».

Στα μέτρα για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, δηλ. τον περιορισμό του ελλείμματος, που πρότεινε ο πρόεδρος της ΝΔ περιλαμβάνονται τα εξής:

- Διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι πρέπει να υιοθετηθούν τεκμήρια κατανάλωσης, καθώς και αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων κι ελεύθερων επαγγελματιών, πύκνωση των ηλεκτρονικών συγκρίσεων και επαληθεύσεων στοιχείων και αυστηρή τήρηση των νόμων.

- Περιστολές στην τεράστια σπατάλη.

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι η σπατάλη στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενδιάμεση Έκθεση της Τράπεζας Ελλάδος, υπολογίζεται γύρω στο 30% των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού.

«Χώροι όπως, η αλυσίδα διακίνησης φαρμάκων και υγειονομικών υλικών, η κακοδιαχείριση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σπατάλες στη λειτουργία Δημοσίων Επιχειρήσεων όπως ο ΟΣΕ, είναι λίγα μόνο παραδείγματα, αλλά με πολλά μηδενικά το καθένα«, ανέφερε.

Όπως σημείωσε, αν υποθέσουμε το ένα τρίτο περίπου μπορεί να εντοπιστεί κι απΆ αυτό τα μισά περίπου μπορούν άμεσα να περισταλούν, μιλάμε για οικονομίες της τάξης των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου.

Αυτό μπορεί να γίνει, επεσήμανε ο κ. Σαμαράς, αν:

«* Πρώτον, να τολμήσουμε τον pροϋπολογισμό μηδενικής βάσης.

* Δεύτερον, να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο μη μισθολογικό κόστος του δημοσίου: δηλαδή το λειτουργικό κόστος πέρα από τους μισθούς.

* Τρίτον, να υποχρεωθούν πλέον όλοι οι δημόσιοι οργανισμοί να καταθέτουν από το 2010 προϋπολογισμούς.

* Τέταρτον, να βάλουμε ορκωτούς λογιστές να ελέγχουν την εκτέλεση προϋπολογισμού των δημοσίων οργανισμών ανά 6μηνο τουλάχιστον, ώστε να παρακολουθείται η εξέλιξη των περικοπών. Και να γίνονται διορθωτικές κινήσεις όπου χρειαστεί.

* Πέμπτον, μια πολύ σημαντική πηγή σπατάλης εντοπίζεται από τις εκθέσεις των Διεθνών Οργανισμών και της Τράπεζας Ελλάδος στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των εσόδων, ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε μέτρα άμεσης και κοστολογημένης απόδοσης. Τέτοια μέτρα, όπως ανέφερε, μπορούν να είναι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα ποτά και τα τσιγάρα, αλλά όχι στα καύσιμα, καθώς, όπως υποστήριξε, «δεν αυξάνεις τη φορολογία της ενέργειας σε συνθήκες ύφεσης. Χώρια που ό,τι χρήματα δώσετε ως ενίσχυση στα ασθενέστερα εισοδήματα, θα τους τα πάρετε, έτσι, πίσω αμέσως».

Επεσήμανε δε πως δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα αύξησης των φορολογίας ακίνητης περιουσίας, αύξησης του τέλους μεταβιβάσεων ακινήτων, αύξησης του κόστους των γονικών παροχών και αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Αν ληφθούν, τόνισε, «δεν θα επιτύχετε αύξηση εσόδων, αλλά δυσανάλογα μεγαλύτερη μείωση συναλλαγών. ¶ρα μείωση εσόδων. Και μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Δηλαδή αποθάρρυνση της επένδυσης στα ακίνητα. ¶ρα πολλαπλάσια μείωση εσόδων από ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος κ.λπ.».

Στο σκέλος της ανάκαμψης, ο κ. Σαμαράς πρότεινε:

- Αξιοποίηση στο έπακρο του ΕΣΠΑ, των κοινοτικών κονδυλίων.

- Έργα παραχωρήσεων με αυτοχρηματοδότηση.

- Έργα ΣΔΙΤ, Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου το Δημόσιο συμμετέχει με ακίνητη περιουσία και ο ιδιωτικός τομέας βάζει τα κεφάλαια, ώστε από την μικτή επιχείρηση να δημιουργείται κέρδος και για τους δύο.

- Κίνητρα για στοχευμένη οικιστική ανάπτυξη, οικιστική βελτίωση, περιλαμβανομένης και της προσωρινής μείωσης, στη διάρκεια της κρίσης, των επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας.

- Εφαρμογή του προγράμματος για τη βελτίωση του θερμοδυναμικού αποθέματος κατοικιών.

Υπογράμμισε δε πως πρωτοβουλίες που βελτιώνουν το επιχειρηματικό κλίμα άμεσα, φτιάχνουν την ψυχολογία και αναθερμαίνουν την οικονομία, όπως:

«* Να χρησιμοποιήσουμε τα υπόλοιπα 13 από τα 15 δισεκατομμύρια του πακέτου εγγυήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, προκειμένου να ενισχυθεί η βάση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

* Δεύτερον, να καλυφθούν αμέσως οι οφειλές του Δημοσίου πέρα από τις οφειλές του ΕΣΥ. Εν ανάγκη με κρατικά ομόλογα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ από αυτά τα μέτρα, μπορεί να αυξηθεί η συνολική ζήτηση και να δοθεί άμεσα ρευστότητα της τάξης των 25 δισεκατομμυρίων ή και παραπάνω.

Με τη συνολική αυτή στρατηγική, τόνισε ο κ. Σαμαράς, προβλέπεται μόνιμη μείωση του ελλείμματος κατά 4 με 5 μονάδες του ΑΕΠ, επιτυγχάνεται ανάπτυξη γύρω στο 1%, αλλά και αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας, με αύξηση της αξιοπιστίας μας και μείωση των spreads.

«Δύο αλληλοαναιρούμενες σχολές σκέψης στην κυβέρνηση»

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι στην κυβέρνηση υπάρχουν δύο διαφορετικές σχολές σκέψης, η μία του κ. Παπακωνσταντίνου και η άλλη της κ. Κατσέλη.

«Καθεμία«, υπογράμμισε, «βλέπει μια πλευρά της πραγματικότητας, όχι όλη την πραγματικότητα, καθεμία εκ των οποίων οδηγεί σε αδιέξοδα πολιτικής, και που μεταξύ τους είναι αλληλοαναιρούμενες».

Επεσήμανε δε οι δύο αυτές σχολές σκέψης «δεν είναι συμβατές, είναι αμοιβαία αποκλειόμενες. Ότι προωθεί η μία το αναιρεί η άλλη», ενώ «η καθεμία απΆ αυτές είναι αδιέξοδη».

«Αν ακολουθήσουμε τη σχολή Παπακωνσταντίνου, πάμε για βαθιά ύφεση κι ακόμα μεγαλύτερο έλλειμμα και ακόμα μεγαλύτερο χρέος«, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας πως «αν ακολουθήσουμε τη σχολή Κατσέλη, πάμε για εκτίναξη των spreads, των διαφορικών επιτοκίων επί του ελληνικού χρέους».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι «ο κ. Παπακωνσταντίνου παρακολουθεί μόνο τη λογιστική διάσταση του ελλείμματος και του χρέους», επισημαίνοντας ότι «η κα. Κατσέλη, καταλαβαίνει ότι τα μέτρα που εισηγείται ο κ. Παπακωνσταντίνου έχουν πολύ αρνητικές παρενέργειες στην οικονομία».

«Εκείνο που δεν βλέπει η κα. Κατσέλη», ανέφερε, «είναι ότι αν δεν κάνουμε από τώρα σοβαρές προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος, τότε θα ανέβουν κι άλλο τα spreads των ελληνικών ομολόγων και θα έχουμε πολύ σύντομα, πολύ σοβαρές επιπτώσεις και στο δημόσιο χρέος μας και στο κόστος δανεισμού μας, και στις δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους όλα τα επόμενα χρόνια».

«Λογιστικές αλχημείες»

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, το έλλειμμα ξέφυγε μεν κατά το 2009, «αλλά δεν θα ξεπερνά το 9,7% του ΑΕΠ» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι το ανέβασε στο 12,7% με «λογιστικές αλχημείες» με σκοπό να χτυπήσει τη ΝΔ.

«Έχει ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που της ξέφυγε το έλλειμμα; Αναμφίβολα έχει. Αλλά για να είμαστε δίκαιοι δεν τα πήγε χειρότερα ούτε καλύτερα απ' ότι ο μέσος όρος των κυβερνήσεων της ευρωζώνης» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Αναφερόμενος στην αύξηση των spreads, ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι αυτό οφείλεται στην αβουλία της κυβέρνησης και στην παντελή έλλειψη οποιουδήποτε σχεδίου.

Κάλεσε, δε, την κυβέρνηση να πάρει δραστικά μέτρα, «πράγμα που δεν το κάνετε, σας τιμωρούν οι αγορές, υποβαθμίζουν συνεχώς την Ελλάδα και μας στοιχίζει όλο και περισσότερο ο μελλοντικός δανεισμός μας».

Μιλώντας για τη διαχρονική αύξηση του χρέους και τα 90 δισ. ευρώ που αυξήθηκε το διάστημα 2004-7 επεσήμανε ότι διατέθηκαν «στους τόκους του δανεισμού που παρέλαβε (η ΝΔ) από το ΠΑΣΟΚ».

«Θέλει θράσος απίστευτο, να έρχονται εκείνοι που ξεκίνησαν αυτό το φαύλο κύκλο ελλειμμάτων-χρέους, και να κατηγορούν εμάς ότι δεν καταφέραμε να το σταματήσουμε. Αυτοί που έβγαλαν από το κλουβί το «τέρας» των ελλειμμάτων και του χρέους, να καταγγέλλουν όσους δεν κατάφεραν να νικήσουν το «θεριό»» ανέφε ο κ. Σαμαράς.

Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ανάγκη αξιοποίησης του δυναμικού ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις «ασθενείς» κοινωνικές τάξεις.

«Τους οφείλουμε όχι μόνο 'προστασία' από τη φτώχεια μέσα στην οποία ζουν, αλλά ευκαιρίες για να βγουν οριστικά από τη φτώχεια. Γι' αυτό και η Νέα Δημοκρατία προτάσσει τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, μακριά από τον ανάλγητο νεοφιλελευθερισμό» δήλωσε ο κ. Σαμαράς χειροκροτούμενος από τους βουλευτές της ΝΔ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή