Πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις - εκτός από το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει ήδη επιβληθεί - επέβαλε στην Ερυθραία το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επικαλούμενο το ότι η Ασμάρα «αποτυγχάνει» να αποσύρει τα στρατεύματά της από την διαμφισβητούμενη μεθοριακή περιοχή την οποία διεκδικεί και το Τζιμπουτί.
Το εμπάργκο πώλησης όπλων επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 1992 και τελούσε σε ισχύ ή αναστελλόταν τα προηγούμενα χρόνια, λόγω των διενέξεων της Ερυθραίας με τις γειτονικές της χώρας. Το Συμβούλιο Ασφαλείας επέβαλε «πάγωμα» οικονομικών πόρων της χώρας, αλλά χωρίς να κατονομάσει τους στόχους των κυρώσεων. Ακόμη, το 15μελές συμβούλιο συνέστησε μια επιτροπή που θα εξετάσει ποιοι αξιωματούχοι θα υποστούν κυρώσεις.
Το Συμβούλια Ασφαλείας ανέφερε ότι η Ερυθραία δεν απέσυρε τις δυνάμεις της από την περιοχή Ρας Ντουμέϊρα και το Νησί Ντουμέϊρα, περιοχή η οποία διεκδικείται και από το Τζιμπουτί. Γίνεται προσπάθεια η διένεξη να λάβει τέλος μέσω μιας ειρηνευτικής διαδικασίας.
Η Ερυθραία κατηγορείται επίσης για «στρατιωτική ανάμειξη» και «αποσταθεροποίηση» της μεταβατικής κυβέρνησης στη Σομαλία.
Ο πρεσβευτής της Ερυθραίας στα Ηνωμένα Εθνη, Αράγια Ντέστα, κατήγγειλε τις κυρώσεις κάνοντας λόγο για «επονείδιστη» ενέργεια και αποκάλεσε τις κατηγορίες που διατυπώνονται εναντίον της χώρας του «ψεύδη». Κατηγόρησε τις ΗΠΑ και την Αιθιοπία ότι πίεσαν το Συμβούλιο για να επιβάλει τις κυρώσεις. Αιθιοπία και Ερυθραία ενεπλάκησαν σε πόλεμο στο παρελθόν λόγω διένεξής τους για μεθοριακή περιοχή. Η Ερυθραία κατηγορήθηκε ως «υπαίτια» για την αποχώρηση κυανοκράνων του ΟΗΕ από την επίμαχη περιοχή, όπου επιτηρούσαν την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας η οποία τερμάτισε τον πόλεμο.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας κάλεσε την Ερυθραία να συμμετάσχει «ενεργά» στον διάλογο με το Τζιμπουτί για την αποκλιμάκωση της έντασης και να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για να εξευρεθεί «αμοιβαίως αποδεκτή επίλυση του μεθοριακού ζητήματος».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων