Συρία: Σε αδιέξοδο οι ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ

Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2009 05:59
A- A A+

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ επειδή αυτό δεν ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση της ειρήνης δήλωσε χθες ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Ασαντ.

Η απαίτηση του Ισραήλ να υπάρξουν διαπραγματεύσεις άνευ όρων σημαίνει ότι θέλει να καταστρέψει την ειρηνευτική διαδικασία, είπε ο Ασαντ μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Δαμασκό.

«Συζητήσαμε σήμερα τρόπους να βγάλουμε την ειρηνευτική διαδικασία από το αδιέξοδο όπου έχει φθάσει... λόγω της απουσίας ενός σοβαρού εταίρου από μέρους του Ισραήλ που να θέλει την επίτευξη ειρήνης», είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ερντογάν.

«Οταν το Ισραήλ λέει ότι θέλει διαπραγματεύσεις χωρίς όρους αυτό σημαίνει ότι θέλει διαπραγματεύσεις χωρίς βάση. Είναι σαν να φτιάχνεις ένα κτίριο χωρίς θεμέλια, είναι πολύ εύκολο να το κατεδαφίσεις και θέλουν να καταστρέψουν την ειρηνευτική διαδικασία», πρόσθεσε.

Η Τουρκία, η μόνη μουσουλμανική χώρα-μέλος του NATO, υπήρξε ο διαμεσολαβητής πέρυσι για να υπάρξουν άτυπες επαφές οι οποίες επικεντρώθηκαν στον όρο που θέτει η Δαμασκός να αποχωρήσει πλήρως το Ισραήλ από τα στρατηγικής σημασίας Υψίπεδα του Γκολάν και τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι η Δαμασκός εξοπλίζει εξτρεμιστές στο Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επαφές δεν εξελίχθηκαν σε επίσημες διαπραγματεύσεις, και οι επανειλημμένες προτάσεις της Τουρκίας για διαμεσολάβηση έπεσαν στο κενό. Υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, το Ισραήλ έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών με τη Συρία με τουρκική διαμεσολάβηση - εμμένοντας ότι εάν υπάρξουν επαφές, θα πρέπει να είναι άμεσες.

Ο Ερντογάν επανέλαβε χθες ότι η Τουρκία παραμένει δεσμευμένη στην προσπάθεια διαμεσολάβησης - παρά τις τεταμένες σχέσεις με το Ισραήλ μετά την αντίδραση της Αγκυρας στις επιχειρήσεις που εξαπέλυσε πέρυσι ο Ισραηλινός στρατός στη Γάζα.

«Εάν η Τουρκία χρειαστεί να επωμιστεί τις ευθύνες [μιας νέας διαμεσολάβησης], είμαστε έτοιμοι», είπε ο Ερντογάν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή