«Στο υπό σύσταση Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας η θεσμική και ιεραρχική ανεξαρτησία μεταξύ ελεγκτή και ελεγχόμενου εξασφαλίζεται από την συγκρότησή του εκτός των δομών των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και από την πρόβλεψη της στελέχωσης του αποκλειστικά με πολιτικό προσωπικό και με δικαστικούς εγνωσμένου κύρους».
Τα παραπάνω αναφέρει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απαντώντας στο αίτημα της Διεθνούς Αμνηστίας για τη δημιουργία ενός γνήσια ανεξάρτητου και αποτελεσματικού μηχανισμού διερεύνησης καταγγελιών για την αστυνομία στην Ελλάδα http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1757536 .
Αφού τονίζει πως δεν προκύπτει από καμία διεθνή συνθήκη ή συμβατική υποχρέωση της χώρας η ανάγκη ίδρυσης «εξω-υπουργικού οργάνου» εξέτασης καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης επισημαίνει στην επιστολή του προς την Οργάνωση ότι η ίδρυση του Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας δεν αποτελεί παρά το πρώτο βήμα για την συνολική αναδιάρθρωση του συστήματος αντιμετώπισης περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας στη χώρα μας.
Όπως σημειώνει, «το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει συμπεριλάβει στο σχεδιασμό του μια σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες, στις οποίες θα αξιοποιηθεί και μέρος από τις προτάσεις που έχουμε δεχθεί στα πλαίσια της πρόσφατης δημόσιας διαβούλευσης για το υπό σύσταση Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία από το Μάρτιο του 2010».
Καταλήγοντας, ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτηρίζει πολύτιμη τη συνεισφορά της Διεθνούς Αμνηστίας, όπως και κάθε συλλογικού φορέα, ΜΚΟ και μεμονωμένων πολιτών στο διάλογο και την ουσιαστική αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος.