Η νεαρή γυναίκα η οποία έριξε τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ' στο έδαφος το βράδυ της Πέμπτης στο Βατικανό, είπε στους γιατρούς ότι δεν ήθελε να του κάνει κακό, γράφει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα".
Την Πέμπτη, πριν από την έναρξη της λειτουργίας των Χριστουγέννων στο Βατικανό, η 25χρονη Ιταλοελβετίδα πήδηξε πάνω από τα φράγματα ασφαλείας, έπεσε πάνω στον Πάπα και τον έριξε στο έδαφος, ενώ εκείνος έμπαινε στη βασιλική του Αγίου Πέτρου.
Οι σωματοφύλακες ακινητοποίησαν τη νεαρή γυναίκα, η οποία στη συνέχεια συνελήφθη και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για να υποβληθεί σε εξετάσεις.
Σύμφωνα με το Βατικανό η 25χρονη Ιταλοελβετίδα είναι "ψυχολογικά ασταθής" και δεν ήταν οπλισμένη.
"Δεν έγινε κάτι σοβαρό, Πρόκειται για μία γυναίκα η οποία προσπάθησε να χαιρετήσει τον ¶γιο Πατέρα", δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος της Γένοβας και πρόεδρος της ιταλικής επισκοπικής συνόδου, καρδινάλιος ¶ντζελο Μπανιάσκο.
Σχολιάζοντας την επίθεση εναντίον του Πάπα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, δήλωσε χθες πως πρέπει "πραγματικά να σταματήσει αυτή η κατασκευή ψεμάτων, εξτρεμισμού ακόμη και μίσους".
Ο Πάπας Βενέδικτος XVI εμφανίστηκε πάντως χαμογελαστός στο μπαλκόνι της βασιλίκης του Αγίου Πέτρου για να δώσει την καθιερωμένη ευλογία του "urbi et orbi" (προς την πόλη και την οικουμένη).
Μπροστά στην πλατεία που ήταν γεμάτη κόσμο ο Πάπας δήλωσε ότι η κοινωνία "σημαδεύεται καθοριστικά από μία σημαντική οικονομική, αλλά πρώτα απ' όλα ηθική κρίση και από τις οδυνηρές πληγές πολέμων και διαμαχών".
Δήλωσε επίσης ότι συμπάσχει με όσους "χτυπήθηκαν από φυσικές καταστροφές και την φτώχεια ακόμα και στις πλούσιες χώρες".
Σελίδα στο facebook!
Την αγανάκτηση μελών της ιταλικής πλειοψηφίας προκάλεσε η δημιουργία σελίδας υποστηρικτών της Σουζάντα Μαγιόλο στο Facebook. Η ιστοσελίδα "Σουζάνα Μαγιόλο φανς κλαμπ", από το όνομα της 25χρονης Ιταλοελβετίδας, μετρούσε περισσότερα από 150 μέλη αργά το απόγευμα της Παρασκευής.
Τα σχόλια είναι γενικά ειρωνικά: ένας της απονέμει "χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες για το άλμα μετ΄εμποδίων". Ένας άλλος δηλώνει πως "είχε στο χέρι ένα αγαλματίδιο του Αγίου Πέτρου και ήταν έτοιμη για την επίθεση", αναφορά στην επίθεση, της οποίας υπήρξε θύμα ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις 13 Δεκεμβρίου στο Μιλάνο με μία αναπαραγωγή του καθεδρικού της πόλης.
Αμέσως μετά την επίθεση εναντίον του Μπερλουσκόνι, μία σελίδα του Facebook είχε αποκαλέσει "σύγχρονο ήρωα" το δράστη, τον Μάσιμο Ταρτάλια, ενώ άλλοι είχαν λάβει θέση υπέρ του πρωθυπουργού.
Η νέα πρωτοβουλία επικρίθηκε έντονα από πολιτικούς αξιωματούχους. Ο Τζιανφράνκο Ροτόντι, υπουργός για την Υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος", έκανε λόγο για "ανοησία" και "δειλία" που πρέπει να "καταδικαστούν και να σταματήσουν".
Ένας γερουσιαστής του κόμματος του Μπερλουσκόνι, ο Αντόνιο Τζεντίλε, δήλωσε πως η δημιουργία αυτής της ομάδας "επιβεβαιώνει την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης". "Ένα κοινωνικό δίκτυο δεν μπορεί να είναι ένας τόπος όπου εξυμνείται η βία", πρόσθεσε.
Τον Οκτώβριο, η ιταλική δικαιοσύνη είχε ξεκινήσει έρευνα έπειτα από πολλές εκκλήσεις για δολοφονία του Μπερλουσκόνι στο Ίντερνετ.
Μία ομάδα με σχεδόν 300 μέλη είχε διακηρύξει "Θάνατος στον Μπερλουσκόνι", ενώ μία άλλη, με τίτλο "Σκοτώνουμε τον Μπερλουσκόνι", αριθμούσε περίπου 16.000 μέλη στο Facebook.
Πηγές: AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters