ΗΠΑ: Καμία ένδειξη ευρύτερης συνωμοσίας

Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2009 18:42
UPD:19:12
A- A A+

Όπως δήλωσε σήμερα στο CNN η Αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο, δεν υπάρχει "καμία ένδειξη" ότι η απόπειρα ανατίναξης του αεροσκάφους της πτήσης Ντιτρόιτ-Αμστερνταμ από τον 23χρονο Νιγηριανό, αποτελεί μέρος μιας "ευρύτερης" συνωμοσίας.

"Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό αποτελεί μέρος κάποιου ευρύτερου σχεδίου. Ομως, βεβαίως, η έρευνα συνεχίζεται. Εχουμε λάβει αυστηρότερα μέτρα ελέγχου στα αεροδρόμια", τόνισε η Ναπολιτάνο στο CNN. Η ίδια διευκρίνισε πως η ενδεχόμενη ανάμιξη της Αλ Κάιντα στο προχθεσινό επεισόδιο αποτελεί αντικείμενο έρευνας.

Όπως εξάλλου έγινε γνωστό από τις αρχές της Νιγηρίας, ο 23χρονος επίδοξος τρομοκράτης ζούσε εκτός Νιγηρίας για ένα διάστημα και επέστρεψε στην πατρίδα του μόλις μια ημέρα πριν από την απόπειρα. "Ο άνθρωπος αυτός ζούσε εκτός της χώρας για ένα μικρό διάστημα. Επέστρεψε στη Νιγηρία στις 24 Δεκεμβρίου και αναχώρησε από τη χώρα την ίδια ημέρα", δήλωσε η υπουργός Πληροφόρησης της Νιγηρίας Ντόρα Ακουνίλι.

Ο Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ, 23 ετών, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα ανατίναξης του αμερικανικού αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση Αμστερνταμ-Ντιτρόιτ, γιος ενός από τους σημαντικότερους τραπεζίτες της Νιγηρίας, άρχισε το ταξίδι του στο Λάγκος, όπου επιβιβάσθηκε σε πτήση της KLM για το Αμστερνταμ πριν επιβιβαστεί στην πτήση για Ντιτρόιτ στο αεροδρόμιο Σίπολ.

"Ο πατέρας του, Αλχάτζι Ουμάρ Μουταλάμπ, έχει ήδη εκφράσει τη λύπη του για την πράξη του γιου του", τόνισε η Ακουνίλι. Η υπουργός υπογράμμισε ότι έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφάλειας σε όλα τα αεροδρόμια της Νιγηρίας και ότι οι νιγηριανές υπηρεσίες ασφαλείας συνεργάζονται στενά με τις διεθνείς. "Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους πάντες ότι τα αεροδρόμιά μας είναι ασφαλή", τόνισε.

Στη Βρετανία, οι αρχές της χώρας συνεχίζουν να ερευνούν για το εάν ο νεαρός νιγηριανός είχε επαφές με φερόμενους εξτρεμιστές στο βρετανικό έδαφος, ενώ σύμφωνα με το ΒΒC, το οποίο επικαλέσθηκε κυβερνητικές πηγές, οι αρμόδιες βρετανικές αρχές είχαν αρνηθεί το καλοκαίρι να χορηγήσουν νέα βίζα στο νεαρό Νιγηριανό για λόγους ασφαλείας.

Ο 23χρονος Νιγηριανός έζησε στη Βρετανία το διάστημα από το 2005 ως το 2007 καθώς σπούδαζε μηχανικός στο University College London. Από χθες, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Σκότλαντ Γιαρντ έχει διενεργήσει πολλές έρευνες στο κέντρο του Λονδίνου και κυρίως στο πολυτελές κτίριο της Mansfield Street όπου διέμενε ο νεαρός Νιγηριανός.

Η υπουργός υπογράμμισε εξάλλου ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι αρχές του Αμστερνταμ δεν έκαναν επαρκή έλεγχο στο Νιγηριανό Ουμάρ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ και πρόσθεσε ότι δεν υπηρχαν "συγκεκριμένες" ή "αξιόπιστες" πληροφορίες ότι έπρεπει να γίνει ένας πιο αυστηρός έλεγχος στον άνδρα αυτόν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή