Αναστολή των κινητοποιήσεων ζήτησε από τον ΠΣΑΚ ο γ.γ. Αθλητισμού

Πρωτοβουλίες της Πολιτείας για τα θέματα της Α1 Α2 Μπάσκετ
Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2009 09:44
A- A A+

Την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων, για εύλογο χρονικό διάστημα, ζήτησε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ) ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής, έπειτα από τις συναντήσεις που είχε με τον Π.Σ.Α.Κ., την Ε.Ο.Κ. και τον Ε.Σ.Α.Κ.Ε..

Μεταξύ άλλων ο κ. Μπιτσαξής δεσμεύθηκε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια καταβολής, εντός του Ιανουαρίου, των οφειλομένων τηλεοπτικών δικαιωμάτων του μπάσκετ.

Παράλληλα ο γ.γ. Αθλητισμού σημείωσε πως οι συμβάσεις του συνόλου των παικτών της Α2 εθνικής κατηγορίας πρέπει να είναι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας με πλήρη κάλυψη από το ΙΚΑ, ενώ η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των παικτών της Α2 θα πρέπει να γίνεται κατά τον ίδιο τρόπο, όπως εκείνη των παικτών της Α1. Σύμφωνα με τον γ.γ., θα υπάρξει σχετική νομοθετική παρέμβαση, ενώ θα υπάρξει και οικονομική συμβολή από την πλευρά της Πολιτείας.

Όσον αφορά τις οικονομικές διαφορές των παικτών της Α2, θα επιλύονται από τις ΕΕΟΔΑΚ και αν απαιτηθεί, θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση και σε αυτό το θέμα.

Επιπρόσθετα, η οικονομική επιχορήγηση των ΤΑΚ και των αθλητικών σωματείων της Α2 θα δίδεται υπό τον όρο του ανεκχωρήτου μέχρι ποσοστού 80% και θα καταβάλλονται από την επιχορήγηση αυτή, πρώτα οι νόμιμες υποχρεώσεις προς τους αθλητές, προπονητές και λοιπούς εργαζόμενους του τμήματος μπάσκετ του σωματείου ή ΤΑΚ.

Δεν θα εκταμιεύονται επιχορηγήσεις, αν δεν υπάρχει αποδοχή του ανεκχωρήτου από τους επιχορηγούμενους φορείς. Η λύση αυτή θα προωθηθεί διοικητικά εντός της προσεχούς εβδομάδος.

Εξάλλου, ο γ.γ. Αθλητισμού χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το θέμα της ελεύθερης μετακίνησης των αθλητών της Α1 και Α2, λόγω τυχόν χρεών. Όπως δεσμεύθηκε, η Πολιτεία θα λάβει θέση ώστε να εξευρεθεί, κατόπιν τετραμερούς διαλόγου, η μέση λύση. Ωστόσο όπως επισημαίνεται, η Πολιτεία θεωρεί ότι η διαδικασία ενώπιον των δύο οργάνων δικαιοδοτικής δικαιοδοσίας, αφενός πρέπει να συντομευτεί, να μην φέρει τυπικό χαρακτήρα παρέλκυσης του θέματος η πρωτοβάθμια απόφαση, πρέπει δε, να είναι εκτελεστή άμεσα πλην ελαχίστων περιπτώσεων, ειδικά αιτιολογημένης απόφασης του πρωτοβαθμίου οργάνου.

Τέλος, η εγγυητική επιστολή των σωματείων της Α1 πρέπει να αναπροσαρμοσθεί στο ποσοστό 15% του προϋπολογισμού των σωματείων και κατόπιν διαλόγου να καθοριστεί το ελάχιστο ύψος της, έτσι ώστε η εγγύηση να αποκτήσει σταδιακά ουσιαστικό χαρακτήρα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή





    Αθλητικές Μεταδόσεις