Ιράν: Κλιμακώνεται η ένταση με νέες συγκρούσεις

Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2009 09:52
UPD:15:28

A- A A+

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Τεχεράνη, μετά το θάνατο τουλάχιστον οκτώ ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους και ο ανηψιός του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί, κατά τη διάρκεια των χθεσινών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Εξαφάνιση της σορού του καταγγέλλει η οικογένειά του.

Σύμφωνα με το αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Press TV που επικαλείται στοιχεία από το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, οι νεκροί από τις συγκρούσεις διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας είναι οκτώ, ωστόσο νωρίτερα, κάποια ιρανικά κρατικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει ότι ήταν πέντε και άλλα ότι ήταν 15.

Εν τω μεταξύ, ο αδελφός του νεκρού ανηψιού του Μουσαβί κατήγγειλε στην ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης Parlemannews.ir ότι εξαφανίστηκε από το νοσοκομείο Εμπν ε Σινά η σορός του.

«Το πτώμα του αδελφού μου μεταφέρθηκε από το νοσοκομείο και δεν μπορούμε να το βρούμε. Κανείς δεν παραδέχεται ότι πήρε το πτώμα, κανείς δεν μάς απαντάει», δήλωσε ο Ρεζά Μουσαβί.

¶λλες ιστοσελίδες της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η σορός εκλάπη από κυβερνητικούς πράκτορες προκειμένου να μην γίνει η κηδεία του, η οποία αναμενόταν ότι θα συνοδευόταν από νέες διαδηλώσεις.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του Μουσαβί, ο ανιψιός του, Σεβέντ Αλί Μουσαβί, δέχθηκε πυροβολισμό στην πλάτη καθώς οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών.

Νωρίτερα σήμερα αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει υποστηρικτές του Μουσαβί που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το νοσοκομείο. Χρήση δακρυγόνων φέρεται να έκανε η αστυνομία και σε συγκρούσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η ιρανική αστυνομία κάνει λόγο για περίπου 300 συλλήψεις διαδηλωτών την Κυριακή, αρνείται όμως ότι ήταν υπεύθυνη για τους θανάτους, ισχυριζόμενη ότι οι τρεις οφείλονταν σε δυστυχήματα και ο τέταρτος προήλθε από πυροβολισμό, όχι όμως των δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με τη φιλομεταρρυθμιστική ιστοσελίδα Jaras, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και ο Εμπραχίμ Γιαζντί, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Κινήματος για την Ελευθερία του Ιράν και υπουργός Εξωτερικών στην πρώτη κυβέρνηση του Ιράν μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979.

Η ιστοσελίδα του βουλευτών της αντιπολίτευσης Palemannews.ir αναφέρει ότι η αστυνομία προχώρησε επίσης στη σύλληψη συνεργατών του πρώην προέδρου του Ιράν, Μοχάμαντ Χαταμί αλλά και του Μουσαβί.

Tη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων καταδίκασαν οι ΗΠΑ, η Γερμανία και ο Καναδάς.

«Καταδικάζω με τον πλέον αυστηρό τρόπο τη βάρβαρη επέμβαση των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας εναντίον των διαδηλωτών. Κι άλλοι άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίσθηκαν. Ζητώ από τις αρχές της Τεχεράνης να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την αποφυγή νέας κλιμάκωσης και τον τερματισμό της βίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε.

«Η διεθνής κοινότητα θα παρακολουθεί και δεν θα αποστρέψει το βλέμμα», προειδοποίησε.

Πηγές: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή