Υεμένη: 29 συλλήψεις για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα

Μετά την απόπειρα ανατίναξης αεροσκάφους πάνω από το Ντιτρόιτ
Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2009 16:51
A- A A+

Τις συλλήψεις 29 υπόπτων για συμμετοχή στην Αλ Κάιντα ανακοίνωσε η Υεμένη και προειδοποίησε ότι θα πραγματοποιήσει και άλλες επιδρομές για τη σύλληψη μελών της οργάνωσης, στο πλαίσιο του ανθρωποκυνηγητού που έχει εξαπολυθεί μετά την απόπειρα ανατίναξης ενός αμερικανικού αεροπλάνου πάνω από το Ντιτρόιτ των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί 29 άτομα και οι αρχές συνεχίζουν να αναζητούν και να διώκουν τους υπόλοιπους τρομοκράτες», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας εθνικής ασφαλείας της Υεμένης Αλί Μοχάμαντ αλ Ανσι.

Ο ίδιος διευκρίνσε ότι η τρομοκρατική οργάνωση σχεδιάζει επιθέσεις εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, κυβερνητικών κτηρίων και της βρετανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα Σαναά.

Ο αλ Ανσι δεν έκανε λόγο για την αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης του αεροπλάνου της εταιρείας Northwest Airlines από τον Νιγηριανό Ούμαρ Φαρούκ Αμπντουλμουτάλαμπ, ενώ αυτό εκτελούσε πτήση από το Αμστερνταμ στο Ντιτρόιτ.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, μετά τη σύλληψή του ο νεαρός νιγηριανός κατέθεσε στις αμερικανικές αρχές ότι στελέχη της Αλ Κάιντα στην Υεμένη του έδωσαν τον εκρηκτικό μηχανισμό, αφού τον εκπαίδευσαν στον χειρισμό του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σαουδική Αραβία ανησυχούν ότι η Αλ Κάιντα, η οποία έχει κλιμακώσει την παρουσία της στην Υεμένη τον τελευταίο χρόνο, θα εκμεταλλευθεί την αστάθεια που επικρατεί στη χώρα για να πραγματοποιήσει επιθέσεις στην περιοχή και πέραν αυτής.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν προμηθεύσει τις κυβερνητικές δυνάμεις της Υεμένης με στρατιωτικό εξοπλισμό και πληροφοριακό υλικό, ενισχύοντας την πάλη τους κατά της Αλ Κάιντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή