«Η Ελλάδα θέτει όρους και προϋποθέσεις που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας"», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, σε συνέντευξή του χθες το βράδυ, στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων «Κάναλ 5».
Κληθείς να διευκρινίσει ποιοι είναι αυτοί οι όροι και οι προϋποθέσεις, ο κ. Γκρούεφσκι είπε ότι «η Ελλάδα ζητά ανοιχτά να αλλάξουμε όχι μόνο την ονομασία της χώρας μας, αλλά και τον προσδιορισμό της εθνικής μας ταυτότητας και γλώσσας».
Όπως έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, οι αξιώσεις αυτές της ελληνικής πλευράς αναφέρθηκαν από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στις συναντήσεις που είχαν πρόσφατα.
«Τέτοιοι όροι και προϋποθέσεις δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από καμία κυβέρνηση στη Μακεδονία, τα επόμενα 100 χρόνια», ήταν σύμφωνα με τον κ. Γκρούεφσκι, η απάντησή του στον Ελληνα πρωθυπουργό.
Σε παρατήρηση αν τα πράγματα στη διεθνή διπλωματία και στις σχετικές διαπραγματεύσεις για το θέμα της ονομασίας είναι τόσο απλοϊκά, όπως τα περιγράφει, ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι στην περίοδο αυτή, ο χαρακτήρας των συνομιλιών και διαπραγματεύσεων για το θέμα της ονομασίας περιορίζεται σε ένα σκηνικό «άσπρο-μαύρο».
Επιπρόσθετα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι δεν διακρίνει κάποια διαφορά στις θέσεις μεταξύ του νυν πρωθυπουργού της Ελλάδας Γ. Παπανδρέου και του προκατόχου του Κ. Καραμανλή, για το θέμα της ονομασίας.
Ερωτηθείς εξάλλου ποια είναι η εθνική «κόκκινη γραμμή» της ΠΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Γκρούεφσκι παρέπεμψε στο τμήμα του προεκλογικού προγράμματος του κόμματός του VMRO-DPMNE, στο οποίο -όπως σημείωσε- αναφέρεται με σαφήνεια ότι η χώρα δεν πρόκειται να αποδεχθεί τροποποίηση του Συντάγματος, με στόχο την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας της χώρας, δεν πρόκειται να κάνει κανένα συμβιβασμό σε ζητήματα που αφορούν την εθνική ταυτότητα και γλώσσα και ότι όποια πρόταση-λύση προωθηθεί για το θέμα της ονομασίας, θα τεθεί στην ετυμηγορία του λαού.
Τέλος, ο κ. Γκρούεφσκι κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση στην ΠΓΔΜ ότι ασκεί πιέσεις προς την κυβέρνηση να αποδεχτεί «οποιοδήποτε συμβιβασμό στο θέμα της ονομασίας» και πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό διαδραματίζει επικίνδυνο και μη εποικοδομητικό ρόλο.
Πηγή ΑΠΕ