Εντάσεις προκαλεί η εκτέλεση του Βρετανού στην Κίνα

Τρίτη, 29 Δεκεμβρίου 2009 10:56
UPD:16:37

A- A A+

Επιβεβαίωσε η Κίνα και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών την εκτέλεση του Βρετανού Ακμάλ Σαΐχ ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο για διακίνηση ναρκωτικών, ενώ ένταση έχει προκαλέσει το συμβάν στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα, ο 53χρονος Ακμάλ Σαΐχ εκτελέστηκε σήμερα στο Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, με θανατηφόρο ένεση.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι κάλεσε την πρέσβειρα της Κίνας στο Λονδίνο Φου Γινγκ, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για το συμβάν.

«Με τον εντονότερο τρόπο» καταδίκασε νωρίτερα την εκτέλεση ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν.

«Καταδικάζω την εκτέλεση του Ακμάλ Σαΐχ (...) και είμαι σοκαρισμένος και απογοητευμένος που οι επίμονες εκκλήσεις μας για επιείκεια δεν εισακούστηκαν», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Με ανησυχεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι δεν υπήρξε εκτίμηση της ψυχικής του υγείας».

Από την πλευρά της, η Κίνα απάντησε με εξίσου σκληρή γλώσσα, υποστηρίζοντας ότι ο καταδικασθείς δεν είχε ιστορικό ψυχικής ασθένειας. «Κανείς δεν έχει δικαίωμα να μιλά αρνητικά για την κυριαρχία της Κίνας σε θέματα δικαιοσύνης», τόνισε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά και αντίθεσή μας σχετικά με τις αβάσιμες κατηγορίες της Βρετανίας. Καλούμε τη βρετανική πλευρά να επανορθώσει ώστε να μην πληγούν οι σινο-βρετανικές σχέσεις», όπως είπε.

«Η κινεζική δικαιοσύνη χειρίστηκε την υπόθεση αυτή σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου. Η Κίνα σεβάστηκε απολύτως τα δικαιώματα του κατηγορούμενου να ασκήσει έφεση», κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Με αυστηρή γλώσσα καταδίκασε την εκτέλεση και η ΕΕ.

«Η ΕΕ εκφράζει τη βαθιά της απογοήτευση για το γεγονός ότι η Κίνα δεν εισάκουσε τις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ και ενός κράτους-μέλους της για τη μείωση της ποινής του κ. Σαΐχ», αναφέρεται σε ανακοίνωση της προεδρίας.

Ο Σαΐχ, πατέρας τριών παιδιών, είχε συλληφθεί τον Νοέμβριο του 2008 με την κατηγορία της διακίνησης τεσσάρων κιλών ηρωίνης. Η οικογένειά του είχε κάνει έκκληση στις κινεζικές αρχές ζητώντας να μην εκτελεστεί η ποινή, ισχυριζόμενη ότι ο Σαΐχ έπασχε από διπολική διαταραχή (γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη) και είχε παραπλανηθεί από μια συμμορία εμπόρων ναρκωτικών προκειμένου να εισάγει λαθραία την ηρωίνη. Σύμφωνα με τη βρετανική οργάνωση Reprieve, η συμμορία είχε υποσχεθεί να τον κάνει σταρ της ποπ.

Όπως αναφέρουν ανθρωπιστικές οργανώσεις, πρόκειται για τον πρώτο Ευρωπαίο που εκτελείται στην Κίνα από το 1951. Η Κίνα καταλαμβάνει την πρώτη θέση χώρα παγκοσμίως σε αριθμό εκτελέσεων – πέρυσι εκτελέστηκαν 1.718 άνθρωποι.

Πηγές: Reuters, BBC, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή