Αποφασισμένες να εξαλείψουν τα κενά στο σύστημα ασφαλείας οι ΗΠΑ

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009 18:13
A- A A+

Αποφασισμένες να εντοπίσουν τα κενά στο σύστημα ασφαλείας που επέτρεψαν την αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης του αμερικανικού αεροσκάφους και να τα εξαλείψουν είναι οι ΗΠΑ, όπως διαβεβαίωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζάνετ Ναπολιτάνο.

Η απόπειρα ενεργοποίησης των εκρηκτικών που έγινε την Παρασκευή σε αεροπλάνο της γραμμής από έναν Νιγηριανό είναι «μια ισχυρή απόδειξη της ικανότητας των τρομοκρατών να αναπτύσσουν μεγάλες προσπάθειες για να εξαπατήσουν τα μέτρα ασφαλείας που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2001», γράφει η υπουργός σε άρθρο της, το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα USA Today.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και οι εταίροι μας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση άρχισαν μια αναθεώρηση των καταλόγων επιτήρησης και των διαδικασιών ελέγχου που έχουν εφαρμοστεί εδώ και χρόνια για να καταλάβουν γιατί αυτό το άτομο ήταν σε θέση να επιβιβαστεί στην πτήση αυτή στο ¶μστερνταμ, και γιατί οι έλεγχοι δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τα κρυμμένα εκρηκτικά», προσθέτει η υπουργός.

«Αν είχαμε καταφέρει να λάβουμε γρήγορα μέτρα στα αεροδρόμια σε όλη τη χώρα και στον κόσμο μετά το συμβάν της περασμένης εβδομάδας, το σύστημα ασφαλείας μας δεν θα είχε ποτέ επιτρέψει αυτό το άτομο να επιβιβαστεί σε ένα αεροπλάνο με προορισμό τις ΗΠΑ», σημειώνει η κ. Ναπολιτάνο.

Η αμερικανίδα υπουργός βρίσκεται στο κέντρο μιας πολεμικής εδώ και αρκετές ημέρες, καθώς ορισμένοι σχολιαστές και πολιτικοί αντίπαλοι την κατηγορούν ότι δήλωσε την Κυριακή πως «το σύστημα λειτούργησε». Στο άρθρο της η κ. Ναπολιτάνο αναφέρει ότι μίλησε γι' αυτό που έγινε αμέσως μετά το περιστατικό.

«Το σύστημα λειτούργησε. Όλος ο κόσμος έπαιξε σημαντικό ρόλο. Οι επιβάτες και το πλήρωμα καμπίνας έκαναν αυτό που έπρεπε (...) μιάμιση ώρα μετά το περιστατικό, τα 128 αεροσκάφη που πραγματοποιούσαν πτήση είχαν ενημερωθεί για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν», δήλωσε την Κυριακή η υπουργός.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή