Λουκασένκο: Η ΕΕ παίζει το «παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι» με τη Λευκορωσία

Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου 2009 19:43
A- A A+

Την οργή του για το «παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι» της ΕΕ προς τη χώρα του εξέφρασε ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, κατηγορώντας τη Δύση ότι επικρίνει τον απολογισμό της δημοκρατίας στη χώρα του, επιδιώκοντας παράλληλα την προσέγγιση.

«Αν αρχίσουμε να ανοίγουμε ένα δρόμο προς την Ευρώπη, δεν είναι για να μπορώ να πάω στην Αυστρία για σκι. Σκι, κάνω πολύ καλά και στο Καζακστάν», τόνισε ο Λουκασένκο σε συνέντευξη Τύπου.

«Ανοίγουμε ένα δρόμο προς τα εκεί, διότι το 30% των εξαγωγών μας πάει στη Ρωσία, και το 44% προς την Ευρώπη, με αυτό έχουν ειπωθεί όλα», πρόσθεσε.

Μετά από χρόνια πολιτικής διπλωματικής απομόνωσης λόγω του κρίσιμου δημοκρατικού απολογισμού του Λουκασένκο, η ΕΕ ανέστειλε το 2008 τις κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας, καθώς και την απαγόρευση έκδοσης βίζας, ζητώντας παράλληλα φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος.

«Δήλωσα στους Ευρωπαίους, αν σκοπεύετε να συνεχίσετε αυτήν την πολιτική, αυτό το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι με εμάς, να το πείτε. Αν δεν θέλετε να συνεργαστείτε μαζί μας σεβόμενοι τους όρους μας, να το πείτε επίσης. Μην επιδιώξετε όμως να μας τραβάτε από τη μύτη», προειδοποίησε ο κ. Λουκασένκο.

«Οι κυρώσεις έχουν ακυρωθεί αλλά παρατάθηκαν κατά ένα χρόνο (...) ζούμε με αυτές τις κυρώσεις, και σας κοιτάζουμε μέσα από το τείχος του Βερολίνου», δήλωσε ειρωνικά.

Η Λευκορωσία ξεκίνησε πρόσφατα τη προσέγγιση με τη Δύση. Η ΕΕ αποφάσισε την άνοιξη να συνδεθεί με τη χώρα αυτή -τη μόνη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, η οποία δεν είναι μέρος του Συμβουλίου της Ευρώπης- στην «Ανατολική της συνεργασία».

Η ΕΕ δηλώνει πρόθυμη να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τη Λευκορωσία, υπό την ηγεσία του Λουκασένκο από το 1994, με την επιφύλαξη της επίτευξης προόδου σε θέματα όπως «η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτους δικαίου».

«Ποιος είναι εναντίον μας; Eίναι η Ολλανδία και η Βρετανία. Επικρίνουμε όμως εμείς την Ολλανδία που νομιμοποιεί τα ναρκωτικά; Πρόκειται για ένα τρομερό έγκλημα, και εσείς το νομιμοποιείτε -εγώ όμως δεν το καταγγέλλω σε όλον τον κόσμο. Δεν το φωνάζω», τόνισε ακόμη ο Λουκασένκο.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή