Εάν κερδίσει ο Ομπάμα

Στην Αϊόβα
Τετάρτη, 02 Ιανουαρίου 2008 20:09

A- A A+

Στο πεζοδρόμιο της 125ης Οδού, στο κέντρο του Χάρλεμ, η Ντεσταφάρι Γκούντε, έγχρωμη, κάνει ένα διάλειμμα για τσιγάρο. Ποιον θα ψηφίσει τη ρωτά η ανταποκρίτρια της «Λιμπερασιόν». «Τον Μπάρακ Ομπάμα, γιατί είναι μαύρος», απαντά χωρίς δισταγμό. Αλλά, ύστερα από μια δεκάλεπτη συζήτηση, ομολογεί: «Η αλήθεια είναι ότι θα ψηφίσω Χίλαρι. Αγαπήσαμε τόσο τον Μπιλ».

Η καρδιά του Χάρλεμ πάλλεται ανάμεσα στους δύο υποψήφιους. Κι αυτό είναι μια καλή είδηση για τον Μπάρακ Ομπάμα, που μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια ήταν εντελώς άγνωστος. Η μαύρη συνοικία της Νέας Υόρκης είναι ένα οχυρό των Κλίντον. Οταν ο Μπιλ έφυγε από τον Λευκό Οίκο εγκαταστάθηκε στην 125η Οδό και όταν η Χίλαρι έθεσε υποψηφιότητα για τη Γερουσία, το 2000, όλοι οι ηγέτες των μαύρων την υποστήριξαν. Αυτή τη φορά, όμως, είναι διασπασμένοι.

«Ο Μπάρακ είναι το σύμβολο της ενσωμάτωσης, δείχνει τι μπορεί να γίνει κάποιος, όταν έχει πρόσβαση στην καλύτερη εκπαίδευση και αντιμετωπίζεται όπως και οι λευκοί», τονίζει ο Λάρι Ντέις, πρώην αντιπρόεδρος του πανεπιστημίου Κολούμπια και θερμός υποστηρικτής σήμερα του Ομπάμα. «Στις εκλογές πρέπει να παρουσιαστεί όπως ακριβώς και οι άλλοι».Αλλά μερικές φορές, αυτό ακριβώς είναι που ενοχλεί: ότι δεν είναι «αρκετά μαύρος», ότι η μητέρα του είναι λευκή, ότι δεν κατάγεται από σκλάβους, ότι δεν μεγάλωσε στο Χάρλεμ ή το Σικάγο, αλλά στην Ινδονησία και τη Χαβάη. Ηταν πολύ νέος για να διαδηλώσει μαζί με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και δεν συμμερίζεται την οργή πολλών μαύρων για τους λευκούς. Για εκείνον, ο Μπους δεν επέδειξε ρατσισμό τις ημέρες του Κατρίνα, αλλά ανικανότητα. Ο αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον τον κατηγόρησε έτσι ότι συμπεριφέρεται σαν λευκός.

Σε εθνικό επίπεδο, η Χίλαρι εξακολουθεί να αποσπά μεγαλύτερη συμπάθεια από τους μαύρους. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Joint Center for Political and Economic Studies, υπέρ της πρώην Πρώτης Κυρίας τάσσεται το 83% των μαύρων, έναντι μόνο 74% που συμπαθούν τον Ομπάμα. Και στη Νότια Καρολίνα, όπου οι μαύροι αντιπροσωπεύουν το μισό εκλογικό σώμα, το 86% των γυναικών προτιμούν τη Χίλαρι από τον Ομπάμα.

Σύμφωνα με τον συντάκτη αυτής της έκθεσης, τον Ντέιβιντ Μποσίτις, οι αριθμοί αυτοί εξηγούνται σε ένα βαθμό από την πεποίθηση της κοινότητας των μαύρων ότι οι Αμερικανοί δεν θα ψηφίσουν ποτέ ένα μαύρο. «Στο βαθύ Νότο, στη Νότια Καρολίνα, στο Μισισίπι, στην Αλαμπάμα, ελάχιστοι μαύροι έχουν εκλεγεί σε ανώτατα αξιώματα, κι έτσι οι μαύροι δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ένας δικός τους είναι δυνατόν να εκλεγεί πρόεδρος», σημειώνει. «Αν όμως ο Ομπάμα κερδίσει τις πρώτες προκριματικές εκλογές στην Αϊόβα και το Νιου Χαμσάιρ, πολιτείες 100% λευκές, πολύς κόσμος θα αναθεωρήσει την άποψή του».

Το μεγάλο του όπλο είναι η δημοφιλής τηλεπαρουσιάστρια Οπρα Ουίνφρεϊ, που την παρακολουθούν 46 εκατομμύρια τηλεθεατές την εβδομάδα, στην πλειοψηφία τους λευκοί.

Στο Χάρλεμ, στο κατάστημα δίσκων Records Shack που άνοιξε πριν από εξήντα χρόνια, ο Σικούλου Σάνγκε έχει κολλήσει στη βιτρίνα φωτογραφίες του γερουσιαστή. «Ο Ομπάμα έχει την ικανότητα να πείθει ότι δεν θα υπερασπιστεί μόνο τα συμφέροντα των μαύρων, γιατί έχει ένα όραμα για όλη την κοινωνία και την ενέργεια για να το εκπληρώσει», τονίζει. «Επιπλέον, είναι αδελφός».

Πηγή: Liberation

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή