Την επανέναρξη της διαδικασίας του ΟΗΕ για το Κυπριακό στηρίζει ο Τζ. Μπους

Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2008 11:40
A- A A+

Την ελπίδα ότι θα υπάρξει νέα προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ στον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με άτυπη (background) ενημέρωση που έκανε στους δημοσιογράφους στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης για την ατζέντα της συνάντησης των δυο ηγετών.

«Δεν είχαν εκτενή συνομιλία (όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας) αν και γνωρίζω ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός πρόκειται να μεταβεί στην Τουρκία τον επόμενο μήνα», δήλωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος, ενώ όσον αφορά το Κυπριακό τόνισε:

«Συζήτησαν για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο μακροχρόνιο αυτό ζήτημα. Ο πρόεδρος δήλωσε ότι υποστηρίζει τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών και ελπίζει ότι ίσως υπάρχει τρόπος να τεθεί σε κίνηση. Συζήτησαν το γεγονός ότι υπήρξε αδιέξοδο από το δημοψήφισμα του 2004 και εξέφρασαν και οι δύο την επιθυμία να κινηθεί εκ νέου η διαδικασία, αλλά δεν συζήτησαν λεπτομέρειες επ' αυτού. Γνωρίζω ότι ο πρόεδρος Γκιούλ θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη και θα έχει συνομιλίες με τον Γενικό Γραμματέα Μπαν Κι Μουν για το θέμα αυτό και το ανέφερε στον πρόεδρο».

Όσον αφορά το ΡΚΚ, έγινε γνωστό ότι συζητήθηκε μια ολοκληρωμένη (comprehensive) λύση, η οποία επιτάσσει όχι μόνο στρατιωτικές ενέργειες αλλά και πολιτικά μέτρα οικονομικού και κοινωνικού χαρακτήρα στη ΝΑ Τουρκία.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος επεσήμανε ότι η Τουρκία, το Ιράκ και οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του θέματος. Τόνισε τέλος, ότι η Τουρκία φαίνεται ικανοποιημένη όσον αφορά τη βοήθεια την οποία δεσμεύθηκαν να της παράσχουν οι ΗΠΑ κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού τον Νοέμβριο στην Ουάσιγκτον και ειδικότερα την παροχή πληροφοριών για την αντιμετώπιση του ΡΚΚ.

Τέλος, όπως είπε, τους δυο ηγέτες απασχόλησαν επίσης ο ρόλος της Τουρκίας ως ενεργειακός κόμβος στην περιοχή, το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Πακιστάν και το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στη Μέση Ανατολή.

Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή