Μπορούν τα δάκρυα να οδηγήσουν στο Λευκό Οίκο;

Τετάρτη, 09 Ιανουαρίου 2008 20:51

A- A A+

Η νίκη της Χίλαρι Κλίντον στις προκριματικές εκλογές του Νιου Χαμσάιρ προσδίδει νέο ενδιαφέρον στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα. Οι επόμενες αναμετρήσεις είναι το caucus στη Νεβάδα, στις 19 Ιανουαρίου, και οι προκριματικές εκλογές στη Νότια Καρολίνα μια εβδομάδα αργότερα. Ο αγώνας θα είναι μακρύς. Οι δημοσκοπήσεις έξω από τις κάλπες έδειξαν ότι ψήφισαν τη Χίλαρι οι γυναίκες, οι εγγεγραμμένοι Δημοκρατικοί και οι ψηφοφόροι μεγάλης ηλικίας. Υπέρ του Ομπάμα στράφηκαν οι ανεξάρτητοι, οι άνδρες και οι νεότεροι ψηφοφόροι.

Τι συνέβη όμως και η πρώην Πρώτη Κυρία ανέτρεψε τα προγνωστικά που έφεραν τον Μπάρκα Ομπάμα ως αδιαφιλονίκητη επιλογή των εκλεκτόρων στη μεσοδυτική πολιτεία;

Πολλές γυναίκες του Νιου Χαμσάιρ, που ήταν μέχρι χθες αναποφάσιστες, δήλωσαν ότι καταλυτικό ήταν το συναισθηματικό ξέσπασμα της Χίλαρι τη Δευτέρα το βράδυ.

«Οι γυναίκες είδαν επιτέλους μπροστά τους μια γυναίκα - ίσως μια γυναίκα σκληρή, αλλά με μεγάλη καρδιά», είπε στους «Νew York Times» η Ελέιν Μάρκις, που αμφιταλαντευόταν ανάμεσα στη Χίλαρι και τον Ομπάμα.

«Αυτό το δάκρυ έμοιαζε πραγματικά γνήσιο. Στοιχηματίζω ότι έκανε πολύωρες πρόβες», σχολίασε πολιτικός αναλυτής. Για να προσθέσει: «Τα δάκρυα δεν έχουν αποτέλεσμα στις πολιτικές εκστρατείες. Μόνο στις σχέσεις». Μην στοιχηματίσετε όμως. Οπως σχολιάζει η Μορίν Ντόουντ στο σημερινό φύλλο των «New York Times», η Χίλαρι κέρδισε την έδρα στη Γερουσία όταν την έφερε σε δύσκολη θέση ένας άνδρας: ο σύζυγός της. Και κέρδισε το Νιου Χαμσάιρ, σώζοντας την προεκλογική της εκστρατεία, όταν την έφερε σε δύσκολη θέση ένας άλλος άνδρας: ένας οπαδός της που τη ρώτησε ποιος είναι υπεύθυνος για την κόμμωσή της.

Η Χίλαρι αισθάνθηκε στο παρελθόν υποχρεωμένη να αποδείξει τον ανδρισμό της. Αυτός είναι ο λόγος που ψήφισε υπέρ της εισβολής στο Ιράκ και υπέρ της σκληρής γραμμής για το Ιράν. Αλλά στο τέλος χρειάστηκε να παίξει το ρόλο της γυναίκας-θύματος. Θύματος τόσο του Ομπάμα όσο και του Τύπου.

Πηγή: New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή