ΗΠΑ: Πώληση οπλικών συστημάτων ύψους 20 δισ. δολ. σε χώρες του Κόλπου

Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2008 12:51
EPA/RAED QUTENA

A- A A+

Η κυβέρνηση Μπους θα ενημερώσει επισήμως το αμερικανικό Κογκρέσο ότι προτίθεται να προχωρήσει στην πώληση οπλικών συστημάτων ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σαουδική Αραβία και τις χώρες του Κόλπου. Όπως δήλωσε σήμερα ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, η γνωστοποίηση αναμένεται να γίνει σήμερα και θα συμπέσει με την άφιξη του αμερικανού προέδρου στη Σαουδική Αραβία, όπου αναμένεται το απόγευμα. Ο Τζορτζ Μπους έφθασε πριν από λίγη ώρα στο Ντουμπάι για ολιγόωρη επίσκεψη.

Η αμερικανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το 2007 τα σχέδια πώλησης των οπλικών συστημάτων στο Ριάντ, τα οποία η Ουάσινγκτον εντάσσει στη στρατηγική της κυβέρνησης Μπους για ανάσχεση του Ιράν.

Μεταξύ των οπλικών συστημάτων θα περιλαμβάνονται στην αμερικανο-σαουδαραβική συμφωνία βόμβες υψηλής τεχνολογίας που κατευθύνονται μέσω δορυφόρου.

Η προοπτική αυτή ανησύχησε την ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά η αμερικανική κυβέρνηση έσπευσε να την καθησυχάσει, ανακοινώνοντας τον περασμένο χρόνο δεκαετές πρόγραμμα στρατιωτικής βοήθειας ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξάνοντας σημαντικά το επίπεδο της μέχρι σήμερα στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή