ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ του μηνός Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση για το Πάρκο του Ελληνικού με τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων αρκετοί από τους οποίους έχουν ήδη στείλει τις απόψεις τους στο ΥΠΕΧΩΔΕ, για την πολιτική ηγεσία του οποίου η δημιουργία του Πάρκου αυτού αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προτεραιότητες.
Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΧΩΔΕ με αφορμή την αντίδραση των τεσσάρων δημάρχων Ελληνικού, Αλίμου, Αργυρούπολης και Γλυφάδας και του Νομάρχη Αθηνών, οι οποίοι θεωρεί ότι «δεν θέλουν να συμβάλουν σε αυτή τη διαβούλευση και βέβαια όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα ημέρες κοσκινίζει» και με τη στάση τους δείχνουν ότι έχουν επιλέξει το δρόμο του μαξιμαλισμού και της στείρας άρνησης και έτσι προωθούν το δρόμο του τίποτα.
Προσθέτει ότι οι δήμαρχοι παραποίησαν τις προτάσεις του υπουργού για το Πάρκο Ελληνικού που στηρίζονται σε εμπεριστατωμένη μελέτη φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να παρουσιάσουν παραπειστικό χάρτη στον οποίο αποτυπώνονται ως κτήρια και οι προβλεπόμενοι ελεύθεροι χώροι και επιπλέον εντέχνως ενσωματώνονται στο χώρο του Πάρκου ακόμα και οι υφιστάμενες πολυκατοικίες στο Δήμο Ελληνικού, οι οποίες βρίσκονται εκτός του χώρου του παλαιού αεροδρομίου.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ διαβεβαιώνει ότι στο τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση και επαναλαμβάνει ότι το Πάρκο του Ελληνικού δεν είναι μία τοπική υπόθεση των τεσσάρων Δήμων της ευρύτερης περιοχής του Ελληνικού που άλλωστε είναι πραγματικά πολύ προνομιούχοι από απόψεως φυσικού περιβάλλοντος αφού απολαμβάνουν ταυτόχρονα τον Υμηττό και τον Σαρωνικό και προβλέπεται να αποκτήσουν ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα σε αστική περιοχή στον κόσμο.
Το Πάρκο του Ελληνικού είναι μία υπόθεση που αφορά τους κατοίκους ολόκληρου του Λεκανοπεδίου και κατά συνέπεια τα οφέλη από την αξιοποίηση του χώρου του Παλαιού Αεροδρομίου πρέπει να διαχυθούν σε όλη την Αττική και στις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές.
Το μεγαλύτερο στην Ευρώπη
Η θέση του κ. Σουφλιά για τη δημιουργία του Πάρκου Ελληνικού που αποτελεί βασική προτεραιότητά του είναι ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα που προωθείται στη χώρα μας με το οποίο δημιουργούμε το μεγαλύτερο Πάρκο στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο σε αστική περιοχή.
Η επιφάνειά του θα είναι 6.000 στρέμματα και θα βρίσκεται σε επαφή με τα 500 στρέμματα του Γκολφ της Γλυφάδας. Δηλαδή, θα υπάρχει μία ενιαία έκταση επιφάνειας 6.500 στρεμμάτων.
«Πράσινο ταμείο»
Επίσης για την κατασκευή και συντήρηση του Πάρκου, αλλά και για την εξασφάλιση πόρων για τη σύσταση «Πράσινου Ταμείου», το Πάρκο θα δημιουργηθεί με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, θα καλυφθεί έκταση 300 στρεμμάτων, με ήπια ανάπτυξη και σχεδιασμό φιλικό προς το περιβάλλον.
Με τον τρόπο αυτό, χωρίς να επιβαρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος, εξασφαλίζεται η πλήρης χρηματοδότηση της κατασκευής και συντήρησης του Πάρκου, η δημιουργία του Πράσινου Ταμείου για έργα ανάπλασης και πρασίνου σε όλη την Αττική (ιδίως στις πιο επιβαρημένες - υποβαθμισμένες περιοχές), καθώς και η απρόσκοπτη κοινοτική χρηματοδότηση για σημαντικά περιβαλλοντικά έργα σε όλη τη χώρα, χωρίς περικοπές που θα προέκυπταν από τη χρηματοδότηση του Πάρκου από κοινοτικούς πόρους.
Σχετικά με το θέμα της φύτευσης του Πάρκου το ΥΠΕΧΩΔΕ επαναλαμβάνει ότι αποτελεί αντικείμενο της διαβούλευσης και ο αριθμός των δέντρων και θάμνων που θα φυτευτούν θα προκύψει από εξειδικευμένη φυτοτεχνική μελέτη που θα εκπονηθεί.
ΕΣΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ