ΠΑΣΟΚ: Αντιφατικές οι απόψεις της Ε.Ε. για τα βιοκαύσιμα

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2008 11:52
A- A A+

Αντιφατική χαρακτηρίζει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκης την απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κας Fischer-Boel σε ερώτησή του για την αποσταθεροποίηση της αγοράς τροφίμων λόγω των κλιματικών αλλαγών και των βιοκαυσίμων, σε σχέση με τις δηλώσεις του Επιτρόπoυ Περιβάλλοντος κ. Σταύρου Δήμα στο BBC στις 14 Ιανουαρίου 2008.

«Μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, η Επιτροπή εκφράζει με τον πιο επίσημο τρόπο δύο εντελώς διαφορετικές απόψεις για τα βιοκαύσιμα και τις ενεργειακές καλλιέργειες. Αφενός, την εμμονή στο στόχο του 10% σύμφωνα με την κ. Fischer-Boel και αφετέρου, την αναθεώρηση αυτού του στόχου σύμφωνα με τον κ. Δήμα, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Στην ερώτηση του, ο κ. Αρναουτάκης είχε τονίσει ότι οι κλιματικές αλλαγές και η ενίσχυση της καλλιέργειας ενεργειακών φυτών αποσταθεροποιούν την παγκόσμια αγορά δημητριακών, γεγονός που οδηγεί σε σημαντικές αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών και τροφίμων. Για τον λόγο αυτό, ζήτησε από την Επιτροπή να τον ενημερώσει για το μέγεθος των εκτάσεων που καλύπτουν οι καλλιέργειες ενεργειακών φυτών και για το ποσό των επιδοτήσεων που έχουν διατεθεί για τον σκοπό αυτό σε ετήσια βάση ανά κράτος μέλος της Ε.Ε. κατά την τελευταία πενταετία.

Επίσης, ζήτησε να πληροφορηθεί για το εάν η Επιτροπή διαθέτει μελέτες για την εκτίμηση του επισιτιστικού κινδύνου και των αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων λόγω της καλλιέργειας ενεργειακών φυτών, σε ευρωπαϊκή, αλλά και παγκόσμια κλίμακα για τις δύο επόμενες δεκαετίες ή ανάλογες συγκριτικές μελέτες κόστους-οφέλους.

Και τέλος, για τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή σκοπεύει να αντιμετωπίσει ενδεχόμενες μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων που θα πλήξουν το εισόδημα, το βιοτικό επίπεδο και την κοινωνική συνοχή των ευρωπαίων πολιτών.

Η αρμόδια Επίτροπος για θέματα Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Mariann Fischer Boel απαντώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαίωσε εκτιμήσεις και συμπεράσματα διεθνών οργανισμών για ανοδικές τάσεις στις τιμές των τροφίμων τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «οι τιμές των προϊόντων θα είναι υψηλότερες τα επόμενα δέκα έτη απ’ ό,τι τα τελευταία δέκα». Η κ. Επίτροπος τόνισε, επίσης πως τα βιοκαύσιμα αποτελούν τμήμα των δεσμεύσεων της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και για την αύξηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού στον τομέα των μεταφορών. Ωστόσο, καθώς τα σιτηρά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοαιθανόλης αντιπροσωπεύουν, προς το παρόν, λιγότερο από το 2% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης σιτηρών της ΕΕ, ο ρόλος τους στην αύξηση των τιμών των προϊόντων δεν έχει καίρια σημασία. «Ο αντίκτυπος, επισημαίνει η Επίτροπος, είναι σημαντικότερος, ειδικά για το καλαμπόκι, στις ΗΠΑ, όπου τα βιοκαύσιμα απορροφούν σημαντικό τμήμα της παραγωγής».

Από τα στοιχεία για τις επιδοτούμενες ενεργειακές καλλιέργειες στην Ε.Ε. προκύπτει ότι για το έτος 2007 θα διατεθούν σε επιδοτήσεις ενενήντα εκατομμύρια ευρώ για την καλλιέργεια δύο εκατομμυρίων εκταρίων με ενεργειακά φυτά. Το 56% αυτών των εκτάσεων βρίσκεται στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Αγγλία, ενώ μόλις το 30% βρίσκεται στα οκτώ από τα δέκα νέα κράτη μέλη (Κύπρος και Μάλτα δεν έχουν ενεργειακές καλλιέργειες). Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις, οι οποίες μπορούν να λάβουν επιδοτήσεις στην Ελλάδα είναι 7,2 εκατομμύρια εκτάρια, έκταση που αντιστοιχεί στο 0,36% της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επίσης, από το 2004 στο 2007 εξαπλασιάστηκαν οι επιδοτούμενες εκτάσεις χωρίς, όμως, αναλογικότητα για τα κράτη μέλη. Η Γαλλία, για παράδειγμα, με μόλις 0,14% των επιδοτούμενων καλλιεργειών το 2004, θα καλύψει το 25% του συνόλου των εκτάσεων και των επιδοτήσεων το 2007. Από τα στοιχεία διακρίνεται ένα έντονο ενδιαφέρον για βιοκαλλιέργειες στις χώρες με παράδοση και μεγάλη παραγωγή αυτοκινητοβιομηχανίας. Η Επίτροπος, επίσης, δε παραλείπει να δηλώσει ότι «η παραγωγή βιοενέργειας μπορεί να αποτελέσει μια από τις βασικές ευκαιρίες του τομέα της γεωργίας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στην ΕΕ χωρίς να διαταράσσει σημαντικά τις εγχώριες αγορές τροφίμων/ζωοτροφών και μη εδώδιμων προϊόντων».

Όπως αναφέρει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, από τις θέσεις της Επιτρόπου διαφοροποιείται ο Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Σταύρος Δήμας ο οποίος σε δηλώσεις του στο BBC εκφράζει την άποψη ότι η Ε.Ε. πρέπει να αναθεωρήσει τον στόχο του 10% για τη συμμετοχή των βιοκαυσίμων στην κατανάλωση των οχημάτων, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Διαπιστώσαμε ότι τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλούνται από τα βιοκαύσιμα, καθώς και τα κοινωνικά προβλήματα, είναι μεγαλύτερα απ’ ότι περιμέναμε. Πρέπει επομένως να προχωρήσουμε πολύ προσεκτικά».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή