Το πολιτικό τοπίο στη Ρωσία εν όψει των προεδρικών εκλογών

Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2008 11:36
A- A A+

Η ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ εκστρατεία για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές του προσεχούς Μαρτίου έχει εγκαινιαστεί ήδη από την επομένη των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Δεκεμβρίου, όπου ως γνωστό η νίκη το κόμματος Ενωμένη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν υπήρξε σαρωτική.

Στις επρχόμενες προεδρικές εκλογές κατέρχονται επίσημα έξι υποψήφιοι εκ των οποίων οι τέσσερις είναι κομματικοί οι δε άλλοι δύο αποτελούν ανεξάρτητες υποψηφιότητες.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεβ κατέρχεται ως υποψήφιος του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, ο Γκενάντι Ζουγκάνοφ του Κομμουνιστικού Κόμματος, ο Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και ο Μπαρίς Νεμτσόβ του κόμματος της Ένωσης Δεξιών Δυνάμεων. Οι δύο ανεξάρτητοι υποψήφιοι είναι ο πρώην πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασσιάνοφ (ο επιλεγόμενος και «Μιχαήλ του 2 τοις εκατόν») και ο Αντρέι Μπογντάνοβ.

Υπήρξαν κατ' αρχάς έντεκα ανεξάρτητες υποψηφιότητες, ωστόσο οι περισσότερες απ' αυτές δεν πλήρωναν τους όρους ενός καθ' όλα αυστηρού εκλογικού νόμου, πέραν του γεγονότος ότι κάποιοι ανεξάρτητοι υποψήφιοι αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία αναφορικά με τα περιουσιακά τους και την υπηκοότητά τους.

Προτού ακόμη υποδειχθεί από τον Πρόεδρο Πούτιν ως προεδρικός υποψήφιος, ο Ντμίτρι Μεντβέντεβ απολάμβανε μιας υποστήριξης της τάξης του 24 τοις εκατό των Ρώσων πολιτών. Μετά την συμπαράταξη του Πούτιν, η δημοτικότητά του εκτοξεύθηκε, μέσα σε δύο εβδομάδες, στο 35 τοις εκατό, ενώ πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν την άνοδο αυτή στην ανοιχτή υποστήριξη του Ρώσου προέδρου.

Σύμφωνα με σφυγμομετρήσεις που έγιναν στα μέσα Δεκεμβρίου, ένα 87 τοις εκατόν των Ρώσων εκφράζεται θετικά και υποστηρίζει τα επιτεύγματα της διακυβέρνησης Πούτιν. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους ίδιους πολιτικούς παρατηρητές, πως η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί τη συνέχιση της πολιτικής αυτής.

Από την άλλη, όπως πάλι υπογραμμίζεται, φαίνεται πως οι Ρώσοι εκτίμησαν τη απόφαση του Πούτιν να μην προβεί σε συνταγματικές αναθεωρήσεις που θα του επέτρεπαν να διεκδικήσει, και να κερδίσει, μια τρίτη προεδρική θητεία. Στην αντίθετη περίπτωση, η παραμονή του στην προεδρία θα υπενθύμιζε στους Ρώσους καταστάσεις και συνήθειες της σοβιετικής περιόδου όπου οι αλλαγές στη ηγεσία της χώρας ήταν πράγμα σχεδόν αδιανόητο.

Η απόφαση του Πούτιν εγγράφεται σε μια πολιτική που επιδιώκει όπως οι αλλαγές στα ύπατα πολιτικά και πολιτειακά αξιώματα να γίνονται ομαλά και βάσει των συνταγματικών νόμων και όχι μέσω πολιτικών κρίσεων, θέτοντας τα θεμέλια για τη δημιουργία μιας δημοκρατικής παράδοσης.

Ο Ντμίτρι Μεντβέντεβ ήδη πρότεινε, σε περίπτωση που εκλεγεί πρόεδρος, την ανάληψη της πρωθυπουργίας της χώρας από τον Πούτιν. Οι περισσότεροι Ρώσοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πως η απόφαση αυτή του Μεντβέντεβ είναι ορθή επειδή ακριβώς διασφαλίζονται τα φιλόδοξα σχέδια του νυν προέδρου στον τομέα της οικονομίας.

Για παράδειγμα, ο σημερινός μέσος μισθός ανέρχεται στα 500 δολάρια (ονομαστική αξία), πολύ χαμηλός ήδη, χωρίς να υπολογιστεί και η πολύ χαμηλότερη πραγματική του αξία, αν αναλογισθεί κανείς ότι οι Ρώσοι, λόγω των γνωστών κλιματικών συνθηκών ξοδεύουν μεγάλα ποσά για ένδυση και διατροφή.

Σύμφωνα με τον νυν Πρόεδρο Πούτιν, ο μέσος αυτός μισθός πρέπει να διπλασιασθεί μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Και δεδομένου ότι τα γενικά έσοδα της χώρας από τις πωλήσεις ενέργειας στις διεθνείς αγορές δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν τέτοιες αυξήσεις, η πολιτική Πούτιν στρέφεται στην ανάπτυξη της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας προς εξαγωγή σε τρίτες χώρες.

Ο υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γκενάντι Ζουγκάνοφ κατέρχεται στις εκλογές με ένα εκλογικό πρόγραμμα σαφώς προσανατολισμένο στην αύξηση των κοινωνικών παροχών (αυξήσεις μισθών, διευρυμένα προγράμματα στέγασης κ.λπ.) και το οποίο σε πάρα πολλά σημεία του δεν διαφέρει από εκείνο του κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας. Η υποψηφιότητα Ζουγκάνοφ αναμένεται να υποστηριχθεί κυρίως από χαμηλόμισθους.

Η περίπτωση Ζιρινόφσκι χαρακτηρίζεται από τη γνωστή εθνικιστική ρητορική και τον εν πολλοίς φαιδρό της λαϊκισμό της (ο Ζιρινόφσκι υπόσχεται να βρει … συζύγους σ' όλες τις ανύπαντρες Ρωσίδες!!). Αναμένεται να βρει υποστήριξη στις τάξεις του γυναικείου φύλου.

Οι ιδέες των δεξιών υποψηφίων δεν είναι καθόλου δημοφιλείς (λιγότερο από 1% στις εκλογές του Δεκεμβρίου) ενώ δεν έχουν να προτείνουν τίποτα για την πορεία της χώρας.

Οι πολιτικοί αναλυτές, εντός και εκτός Ρωσίας, προβλέπουν άνετη νίκη του Ντμίτρι Μεντβέντεβ από τον πρώτο γύρο των εκλογών. Και αν όντως ο Μεντβέντεβ εκλεγεί, και αν παράλληλα αναδειχθεί πρωθυπουργός ο νυν πρόεδρος Πούτιν το γεγονός ότι αυτός θα έχει αναρτημένο στο γραφείο του το πορτρέτο του πρώην μαθητή και προστατευόμενού του θα αποτελεί, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, πρόκριμα για τις δημοκρατικές ευαισθησίες του.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΕΟΦΥΤΙΔΗΣ*

*Ο κ. Νεοφυτίδης, είναι Δημοσιογράφος-συγγραφέας.

Προτεινόμενα για εσάς