ΠΓΔΜ: Εμείς προσφέραμε δήλωση φιλίας

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2008 21:58
A- A A+

Τις πάγιες θέσεις της χώρας του αναφορικά με το ζήτημα της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής με την Ελλάδα λύσης στο ζήτημα της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔΜ επανέλαβε σήμερα, μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκόυ Κοινοβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.

Ειδικότερα ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι το ζήτημα της ονομασίας είναι ένα διμερές θέμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ και τόνισε με έμφαση την πρόταση της κυβέρνησης των Σκοπίων περί σύναψης Συμφώνου Φιλίας και οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ δήλωσε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα είναι αυτή η οποία απέρριψε το 2005 τις προτάσεις Νίμιτς για την εξεύρεση συμφωνίας στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ αναφερόμενος στη χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αχρίδα, επεσήμανε ότι «παρά το γεγονός ότι δε σημειώθηκε πρόοδος, κυρίως διότι η Ελλάδα εκφράζει φόβους αλυτρωτισμού και προβάλλει ιστορικά και πολιτισμικά θέματα, εμείς προσφέραμε δήλωση φιλίας».

Σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους του Τύπου λίγο μετά την παρέμβασή του στην Ευρωβουλή, ο Α. Μιλόσοσκι ερωτηθείς πώς θα αντιδράσει η χώρα του στην περίπτωση που η Ελλάδα εμποδίσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ ανέφερε πως αν συμβεί κάτι τέτοιο θα βρίσκεται σε αντίθεση με την ενδιάμεση συμφωνία την οποία έχουν υπογράψει οι δύο χώρες. Συνεχίζοντας ανέφερε πως αν η Ελλάδα προβάλει βέτο θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα και κανείς δεν θα είναι κερδισμένος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή