Ποινικές διώξεις για την υπόθεση Ζαχόπουλου

Για απόπειρα εκβίασης και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων
Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2008 11:18
UPD:17:14
A- A A+

ΠΟΙΝΙΚΗ δίωξη κατά παντός υπευθύνου άσκησε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ελένη Ράϊκου, με βάση στοιχεία που έχει συλλέξει ο δεύτερος ειδικός ανακριτής κ. Οικονόμου για την υπόθεση εκβίασης σε βάρος του κ. Χρήστου Ζαχόπουλου.

Η δίωξη είναι σε βαθμό κακουργήματος και αφορά το αδίκημα της απόπειρας εκβίασης από κοινού σε βάρος του κ. Ζαχόπουλου και της παραβίασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων απο κοινού και κατά μόνας.

Κατάθεση Μάκη Τριανταφυλλόπουλου

Δύο ώρες διήρκεσε η κατάθεση του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μαρία Γκανέ για τις καταγγελίες του σε τηλεοπτική του εκπομπή ότι βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος προσήλθε ως διαμεσολαβητής του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ερευνών κ. Κλαδά, προκειμένου να ζητήσει την «κάτω από το συρτάρι διευθέτηση» της υπόθεσης των 5,5 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν στο λογαριασμό του Θέμου Αναστασιάδη.

Μετά την κατάθεση ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος δήλωσε τα εξής «Θεωρώ ότι ο βουλευτής δεν εμπλέκεται υπό την έννοια του μεσολαβούντος στη διαπραγμάτευση. Απλώς μετέφερε την παράκληση από την άλλη πλευρά, χωρίς να γνωρίζει λεπτομέρειες για την υπόθεση των 5 εκατ., η οποία, όπως γνωρίζετε, δεν ήταν τότε στα πάνω της. Και εν πάση περιπτώσει μπορούσε να μην γνωρίζει λεπτομέρειες».

Διευκρινίζοντας τη λέξη παράκληση, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος τόνισε: «Η παράκληση ήταν, εσύ δεν θα πεις τίποτε, δεν θα δημοσιεύσεις για την πιθανή εμπλοκή μου, την οποιαδήποτε σε σχέση με την υπόθεση Ζαχόπουλου και η υπόθεση του Θέμου θα πάει.... Αυτός (ο βουλευτής) δεν ήξερε ποια υπόθεση και ρώταγε από εμένα να μάθει. Πώς να ξέρει για τα 5 εκατ. τότε; Ο βουλευτής πώς να το γνωρίζει; Εγώ γνώριζα από τα τέλη Νοεμβρίου τι ακριβώς συνέβαινε με τα 5 εκατ., αλλά δεν γνωρίζαμε από πού, πώς και λεπτομέρειες».

Αναφερόμενος στο όνομα του βουλευτή, το οποίο δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος δήλωσε ότι επικαλέστηκε το δημοσιογραφικό απόρρητο, αλλά παράλληλα σχολίασε «το θεωρώ ανόητο ότι από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν μέσα στην κυβέρνηση ποιος πράγματι είναι ο βουλευτής, να ταλαιπωρούμε και τους δικαστές και τους δημοσιογράφους. Θεωρώ ότι είναι ολίγον υποκριτικό».

Στ. Χίος: «Δεν ήταν συζήτηση χαβαλέ»

Στον ανακριτή προσήλθε επίσης ο δημοσιογράφος από την εφημερίδα Εxpresso κ. Στέφανος Χίος. Ο ανακριτής ζήτησε από τον κ. Χίο να του προσκομίσει το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνομιλίας που είχε ο κ. Χίος με τον δημοσιογράφο από το MEGA κ. Δημήτρη Καμπουράκη το βράδυ της απόπειρας αυτοκτονίας του κ. Χρήστου Ζαχόπουλου.

Σε δηλώσεις του κατά την έξοδό του από το ανακριτικό γραφείο, ο κ. Χίος υποστήριξε ότι είναι κρίσιμο για την αξιοπιστία του μέσου στο οποίο εργάζεται να αποκατασταθεί πλήρως η αλήθεια «επειδή κάποιοι θεώρησαν σκόπιμο να αμφισβητήσουν τα γεγονότα».

Όπως είπε ο κ. Χίος, με τον κ. Καμπουράκη δεν έκαναν «συζήτηση χαβαλέ και πλάκας, τι χαβαλέ θα μπορούσα να κάνω με τον Καμπουράκη, όταν ένας άνθρωπος είχε πέσει από το μπαλκόνι πριν 8 ώρες;»

Πάντως, το Mega με νέα του ανακοίνωση επειμένει πως κανείς στο κανάλι δεν είδε την κασέτα που κατά δήλωσή της είχε στην κατοχή της η 35χρονη http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/01/23/1466402.htm .

Κατάθεση στον 2ο ειδικό ανακριτή κ. Οικονόμου έδωσε και ο υπάλληλος της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) κ. Κώστας Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του AΠΕ-ΜΠΕ, ο μάρτυρας κλήθηκε προκειμένου να ενημερώσει τον ανακριτή για τα στοιχεία των ερευνών που διενήργησε η ΥΠΕΕ, αφού ενημερώθηκε για την κατάθεση χρημάτων από τον κ. Θέμο Αναστασιάδη.

Την ίδια ώρα, η νομική εκπρόσωπος του κ. Αναστασιάδη κατέθεσε στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων υπόμνημα το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, δίνει στοιχεία που δικαιολογούν τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ που βρέθηκαν σε λογαριασμό του δημοσιογράφου.

Διαψεύδει εκ νέου ο Κ. Κουκοδήμος

«Είχα μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον συνάδελφο κ. Κουκοδήμο και τον ρώτησα αν ισχύει η δήλωση που είχε κάνει προ ημερών για το θέμα αυτό. Με διαβεβαίωσε ότι ισχύει η δήλωση και θα προβεί σε νεώτερη αναλυτική ανακοίνωση».

Στις 16 Ιανουαρίου, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κουκοδήμος είχε ξεκαθαρίσει ότι ουδεμία ανάμειξη έχει με την υπόθεση και είχε προειδοποιήσει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη αν κάποιος εμπλέξει το όνομά του.

Σημειώνεται ότι αργά χθες το βράδυ σε εκπομπή του Alter παρενέβη ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου ο οποίος ανέφερε ότι ο κ. Κουκοδήμος είναι ο βουλευτής που λειτούργησε ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον επικεφαλής της ΥΠΕΕ και το δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηνικολάου είπε ότι βρισκόταν στο αυτοκίνητο του κ. Τριανταφυλλόπουλου ο οποίος την στιγμή εκείνη μιλούσε με τον βουλευτή σε ανοιχτή ακρόαση από το κινητό του.

Νωρίτερα, ο δημοσιογράφος Μάκης Τριανταφυλλόπουλος κατέθεσε στην αρμόδια εισαγγελέα Μαρία Γκανέ σχετικά με την υπόθεση των πέντε εκατομμυρίων ευρώ στον λογαριασμό του μέχρι πρότινος συνεργάτη του, κ. Θέμου Αναστασιάδη. Επικαλούμενος το δημοσιογραφικό απόρρητο, ο κ. Τριανταφυλλόπουλος δήλωσε ότι δεν είπε το όνομα του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.

Ευ. Αντώναρος: Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να φοβηθεί

Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να φοβάται και από την αρχή έκανε ό,τι πρέπει για τη διαλεύκανση της υπόθεσης, όπως επιθυμεί τη διαλεύκανση όλων των υποθέσεων.

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος σε ερώτηση αν η κυβέρνηση φοβάται πως η άσκηση διώξεων κατά παντός υπευθύνου αγγίζει και τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση έχει υπόψη της αμοντάριστο οπτικοακουστικό υλικό που έχει σχέση με την υπόθεση Ζαχόπουλου και αν έχει κάνει κινήσεις για τον εντοπισμό του, ο αναπληρωτής κυβερνητικός είπε ότι ισχύουν όσα έχει πει ο ίδιος και ο κ. Ρουσόπουλος για το μοναδικό, όπως σημείωσε, υλικό που παρέλαβε η κυβέρνηση.

Παραιτήθηκε ο Χρ. Νικολιτσόπουλος

Την παραίτησή του από τη θέση του Νομικού Συμβούλου της ΓΣΕΕ υπέβαλε ο κ. Χρήστος Νικολιτσόπουλος σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ.

Ο κ. Νικολιτσόπουλος προχώρησε σ’ αυτή την απόφαση, προκειμένου «να μην υπάρχει καμία σκιά» σε ό,τι αφορά τη δική του υπόθεση και την υπερασπιστική του γραμμή και οποιαδήποτε συσχέτιση με τη ΓΣΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η εργασιακή σχέση του κ. Νικολιτσόπουλου με τη ΓΣΕΕ βρισκόταν σε αναστολή.

Ποιος είδε το DVD;

Στο μεταξύ, προχθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Espresso αναπαραγάγει ένα άλλο (24-12-07) και αναφέρει ότι τουλάχιστον ένα βασικό στέλεχος του Mega είδε οπτικοακουστικό υλικό και μάλιστα αμοντάριστο. Στο δημοσίευμα γίνεται επίκληση τηλεφωνικής επικοινωνίας του συντάκτη Στέφανου Χίου με το δημοσιογράφο του Mega, Δημήτρη Καμπουράκη.

Μάλιστα, ο κ. Χίος δηλώνει ότι έχει καταγράψει τη συνομιλία, κατά την οποία - σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα - ο κ. Καμπουράκης του λέει ότι η παρουσιάστρια του δελτίου είδε το βίντεο που πήγε η κατηγορούμενη Εύη Τσέκου και ο δικηγόρος- εργατολόγος Χρ. Νικολουτσόπουλος και έκρινε ότι δεν μπορεί να προβληθεί, καθώς είναι μόνο ερωτικού περιεχομένου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δημοσίευμα της Espresso επικαλέστηκε ο κ. Αναστασιάδης ως στοιχείο, κατά την κατάθεσή του στον ανακριτή, για να αποδείξει ότι «ροζ» υλικό επιδείχθηκε και στον τηλεοπτικό σταθμό.

Κατόπιν τούτων, ο κ. Καμπουράκης κλήθηκε και κατάθεσε εκτάκτως χθες στον αρμόδιο ανακριτή, διαψεύδοντας σε έντονο ύφος το δημοσίευμα. Βγαίνοντας από το ανακριτικό γραφείο, δήλωσε ότι όσα είπε στον κ. Χίο ήταν όλα ένα αστείο, μία «συζήτηση χαβαλέ» και βγαλμένα από το μυαλό του, ενώ προανήγγειλε ότι θα καταθέσει σχετική αγωγή. «Ουδέποτε στο Mega είδαμε τέτοιο υλικό», τόνισε κατηγορηματικά. Αντίστοιχη ανακοίνωση έχει εκδώσει το Mega.

Αργά χθες το βράδυ, οι τηλεοπτικοί σταθμοί “Extra” και “Alter” μετέδωσαν την ηχογραφημένη συνομιλία μεταξύ των δημοσιογράφων Χίου και Καμπουράκη, στην οποία ο τελευταίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η δημοσιογράφος του Mega Ολγα Τρέμη είδε απόσπασμα του επίμαχου DVD και στη συνέχεια περιέγραψε το περιεχόμενό του.

Σε τηλεφωνική παρέμβασή του ο Δημήτρης Καμπουράκης επανέλαβε τον ισχυρισμό του ότι επρόκειτο για «συζήτηση χαβαλέ» και τόνισε πως δεν γνώριζε ότι η συνομιλία του με τον Στέφανο Χίο ηχογραφείτο.

Mega: Δεν κρύψαμε τίποτα

«Το Mega από την πρώτη στιγμή έφερε στο φως όλα τα στοιχεία που είχε στην διάθεσή του για την υπόθεση Ζαχόπουλου, χωρίς να κρύψει ή να παραποιήσει ο,τιδήποτε», τονίζει σε σημερινή δήλωσή του ο γενικός διευθυντής του Mega κ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος.

Στη γραπτή ανακοίνωσή του ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρεται αναλυτικά στη θέση του τηλεοπτικού σταθμού Mega, ως εξής:

«Το Mega από την πρώτη στιγμή έφερε στο φως όλα τα στοιχεία που είχε στην διάθεσή του για την υπόθεση Ζαχόπουλου, χωρίς να κρύψει ή να παραποιήσει ο,τιδήποτε.

Αμέσως μετά την απόπειρα αυτοκτονίας, αποκάλυψε στο κεντρικό του δελτίο την επίσκεψη της 35χρονης συμβασιούχου μαζί με τον εργατολόγο Χρήστο Νικολουτσόπουλο στα γραφεία του σταθμού, καθώς και το πλήρες περιεχόμενο της συνομιλίας τους με την Όλγα Τρέμη και τον Βίκτωρα Βλαχογιάννη.

Η συμβασιούχος, κατά δήλωσή της, είχε στην κατοχή της κασέτα, την οποία τα δύο στελέχη του καναλιού αρνήθηκαν να δουν -δεν τους επεδείχθη καν- διότι η ίδια η γυναίκα τους ανέφερε ότι περιείχε μόνον προσωπικές στιγμές.

Η Όλγα Τρέμη και ο Βίκτωρας Βλαχογιάννης ενημέρωσαν εμένα και τους συναδέλφους μας για το περιεχόμενο της συνομιλίας τους και, στη συνέχεια, τα κατέθεσαν όλα στον ανακριτή, όταν εκλήθησαν.

Τούτων δοθέντων προκαλούν εύλογες απορίες τα όσα περιλαμβάνονται στον δημοσιοποιηθέντα διάλογο του Δημήτρη Καμπουράκη με τον δημοσιογράφο της Expresso Στέφανο Χίο.

Ο Δημήτρης Καμπουράκης έδωσε τις εξηγήσεις του και στην κοινή γνώμη και στον ανακριτή και στο Mega. Όπως είπε, επρόκειτο για μια μακρά συνομιλία -σε καμία περίπτωση συνέντευξη- στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε σε υποτιθέμενα γεγονότα με το χιούμορ, που όλη η δημοσιογραφική αγορά γνωρίζει ότι διαθέτει. Από την συζήτηση αυτή -προσέθεσε- απομονώθηκε ένα μικρό κομμάτι -το οποίο, ωστόσο, θα μπορούσε να δημιουργήσει την εσφαλμένη εντύπωση ότι η Όλγα Τρέμη είδε το DVD.

Ουδέν αναληθέστερον. Όσα γνωρίζει το Mega, τα γνωρίζει από την περιγραφή και μόνον της ίδιας της 35χρονης και τα έχει πει τόσο δημοσίως όσο και στην Δικαιοσύνη. ¶λλωστε, αυτή ακριβώς η περιγραφή ήταν και ο λόγος για τον οποίο τα δύο στελέχη του Mega αρνήθηκαν να δουν το οπτικό υλικό. Κατόπιν τούτων, ο Δημήτρης Καμπουράκης έθεσε την παραίτησή του στη διάθεση του σταθμού.

Το Mega θεωρεί τουλάχιστον ατυχή τα όσα είπε ο δημοσιογράφος, έστω και χάριν αστεϊσμού. Εκφράζει την ειλικρινή λύπη του για την αναφορά στο Alter και στους δημοσιογράφους Ν. Χατζηνικολάου και Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. Είναι αυτονόητο ότι δεν υπήρχε ούτε υπάρχει η παραμικρή διάθεση υπαινιγμού εναντίον τους.

Ο Δημήτρης Καμπουράκης είναι άξιος δημοσιογράφος, με σημαντική πορεία στον χώρο και προσφορά στο Mega. Χαίρει της αγάπης και της εκτίμησής μας. Στο συγκεκριμένο θέμα, όμως, έκανε λάθος. Όποια και αν είναι τα πραγματικά περιστατικά της συνομιλίας του με τον Στέφανο Χίο.

Η υποβολή παραίτησης τον τιμά. Ένα λάθος, όμως δεν μπορεί να τα διαγράψει όλα. Ειδικά όταν κάποιος το αναγνωρίζει δημοσίως».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή