Ιράν: Ενδεχόμενο επανεξέτασης ενεργειακών σχέσεων με το Τουρκμενιστάν

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2008 11:59
A- A A+

Το Ιράν ίσως επανεξετάσει τις ενεργειακές του σχέσεις με το Τουρκμενιστάν μετά τη διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου από τη γειτονική χώρα προς την Ισλαμική Δημοκρατία τον περασμένο μήνα, προειδοποίησε σήμερα ιρανός αξιωματούχος, τονιζοντας ότι το Ασγκαμπάτ δεν είναι άξιο «εμπιστοσύνης».

Το Τουρκμενιστάν, επικαλούμενο τεχνικά προβλήματα, διέκοψε στα τέλη Δεκεμβρίου την άνω των 23 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερήσια προμήθεια του Ιράν με φυσικό αέριο.

Ιρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Τουρκμενιστάν θέλει να αυξήσει την τιμή του φυσικού αερίου και εξέφρασαν την οργή τους για τη διακοπή.

Το Ιράν, το οποίο αντιμετωπίζει έναν από τους βαρύτερους χειμώνες των τελευταίων δεκαετιών, διέκοψε με τη σειρά του τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Τουρκία.

«Αυτή η ανήθικη συμπεριφορά του Τουρκμενιστάν έχει δημιουργήσει προβλήματα σε μας και την Τουρκία», δήλωσε ο Εμπαντολάχ Γκανμπαρί, επικεφαλής του γραφείου δημοσίων σχέσεων της εταιρίας φυσικού αερίου του Ιράν.

«Το Τουρκμενιστάν με τη στάση του αυτή έδειξε ότι δεν είναι άξιο εμπιστοσύνης και βεβαίως πιστεύω ότι το Ιράν θα επανεξετάσει τις εμπορικές του σχέσεις με το Τουρκμενιστάν, τουλάχιστον στον ενεργειακό τομέα. Δεν εμπιστευόμαστε πλέον το Τουρκμενιστάν», δήλωσε ο Γκαμπαρί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή