Λαϊκή Δημοκρατία Κονγκό: Σύναψη συμφωνίας εκεχειρίας

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2008 10:44
A- A A+

Συμφωνία εκεχειρίας συνήψαν χθες οι αντάρτες και οι παραστρατιωτικές ομάδες στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, κάνοντας το πρώτο βήμα για τον τερματισμό μιας σύγκρουσης στην καρδιά μιας από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές καταστροφές στον κόσμο.

Η εκεχειρία συνήφθη στην πόλη Γκόμα, και υπεγράφη από αντάρτες Τούτσι προσκείμενους στον αποστάτη στρατηγό Λωρέν Ενκούντα, την κυβέρνηση του προέδρου Ζοζέφ Καμπιλά και πολλές παραστρατιωτικές και ένοπλες ομάδες που δρουν στις επαρχίες του Βόρειου και Νότιου Κίβου.

Ωστόσο, αν και ξένοι παρατηρητές καλωσόρισαν τη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την ως ευκαιρία για την αποκατάσταση της ειρήνης στο Κονγκό, προειδοποίησαν ότι η εφαρμογή της ίσως αποδειχθεί πολύ δύσκολη.

Η συμφωνία αποτέλεσε καρπό εντατικών διαπραγματεύσεων δύο εβδομάδων στο ανατολικό Κονγκό, όπου ο πόλεμος μαίνεται επί χρόνια παρά το επίσημο τέλος του μετά το 2003. Οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ χαιρέτισαν την επίτευξη της συμφωνίας στην πρώην Βελγική αποικία και κάλεσαν για την ταχεία εφαρμογή της.

Το Κονγκό διαθέτει μεγάλα αποθέματα στρατηγικής σημασίας ορυκτών πρώτων υλών που διεκδικούν τόσο η Δύση όσο και η Κίνα--χρυσό, διαμάντια, χαλκό, ουράνιο και κολτάν (κολουμβίτη-τανταλίτη), που χρησιμοποιείται για την κατασκευή κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών ειδών.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από την μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC), περίπου 5,4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το 1998 και έως σήμερα λόγω της άμεσης και έμμεσης βίας και της ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή