ΗΠΑ - Χίλαρι και Μακέιν μπροστά στην κούρσα για το χρίσμα

Σύμφωνα με πανεθνική δημοσκόπηση
Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2008 15:25
A- A A+

Η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον και ο Ρεπουμπλικάνος Τζον Μακέιν είναι επικεφαλής στα αντίστοιχα «στρατόπεδά» τους στην κούρσα για το προεδρικό χρίσμα, σύμφωνα με πανεθνική δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Τετάρτης.

Η έρευνα αυτή, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των «Λος ¶ντζελες Τάιμς» και του Bloomberg News, δίνει στη Χίλαρι Κλίντον προβάδισμα εννέα μονάδων επί του κυριότερου δημοκρατικού αντιπάλου της, του Μπάρακ Ομπάμα. Ωστόσο, το προβάδισμά της έχει μειωθεί σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και την έφερε να προηγείται με 24 μονάδες.

Σ' αυτή την τελευταία δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από τις 18 ως τις 22 Ιανουαρίου μεταξύ 1.541 ενηλίκων, η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης συγκεντρώνει το 42% της πρόθεσης ψήφου και ακολουθούν ο Μπάρακ Ομπάμα με 33% και ο γερουσιαστής Τζον Έντουαρντς με 11%.

Στην ίδια δημοσκόπηση οι δημοκρατικοί ψηφοφόροι δηλώνουν πλέον σε ποσοστό δύο τρίτων «βέβαιοι» για την επιλογή τους, γεγονός που καθιστά πολύ πιο απίθανες τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, σύμφωνα με την ανάλυση των «Λος ¶ντζελες Τάιμς».

Και αν ο Τζον Έντουαρντς, ο οποίος δεν έχει κερδίσει καμιά από τις προκριματικές εκλογές που έχουν διεξαχθεί ως τώρα, αποσυρθεί από την κούρσα, οι οπαδοί του θα στραφούν περισσότερο προς την πρώην πρώτη κυρία παρά προς τον Μπάρακ Ομπάμα, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η οποία έχει περιθώριο σφάλματος συν ή πλην 3% για το Δημοκρατικό «στρατόπεδο».

Στο ρεπουμπλικανικό «στρατόπεδο», ο Τζον Μακέιν έρχεται επικεφαλής στην πρόθεση ψήφου με 22% και ακολουθούν ο πρώην κυβερνήτης του Αρκάνσας Μάικ Χάκαμπι με 18%, ο Μιτ Ρόμνεϊ με 17% και ο πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι με 12%.

Η δημοσκόπηση αυτή έχει πάντως περιθώριο σφάλματος συν ή πλην 5%.

Τα αποτελέσματα αυτά είναι ιδιαίτερα απογοητευτικά για τον Τζουλιάνι, ο οποίος ήταν φαβορί σε όλες τις προηγούμενες έρευνες των ίδιων οργανισμών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή