Σε ανακοινώσεις που υποδηλώνουν απογοήτευση για τη στάση του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Αγκυρα, προέβησαν η κυβέρνηση και τα κόμματα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Πάλμας δήλωσε ότι από τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν προκύπτει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός παραμένει στοχοπροσηλωμένος στο σχέδιο Ανάν.
«Από τη μια δηλώνει ότι το σχέδιο αποτελεί παρελθόν, αλλά από την άλλη λέει ότι παραμένει το περιεχόμενο και το πνεύμα του» είπε ο κ. Πάλμας και πρόσθεσε ότι είναι ξεκάθαρο πως η τουρκική πλευρά επιμένει σε λύση στη βάση ενός σχεδίου, που η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει απορρίψει.
Από μέρους του πρωθυπουργού της Ελλάδας, είπε ο εκπρόσωπος «έγινε σαφές ότι η Αθήνα υποστηρίζει την υλοποίηση της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου, την οποία έχει συνυπογράψει η τουρκοκυπριακή πλευρά με τη σύμφωνη γνώμη της Αγκυρας, αλλά δυστυχώς η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίζουν να αθετούν την υπογραφή τους».
Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι «από όσα έχουν λεχθεί από τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας, είναι προφανές ότι υπάρχουν διαφορές και διαφωνίες μεταξύ των δύο χωρών σε ότι αφορά το Κυπριακό».
Ομως, πρόσθεσε, αν υπάρξει επιδείνωση των σχέσεων αυτό δεν θα εξυπηρετήσει της προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.
«Ενόσω διατηρείται ένα καλό κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, θα υπάρχουν περιθώρια, τα οποία αν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε, θα διευκολύνουν τις προσπάθειες επίτευξης μιας συμφωνημένης λύσης» είπε ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.
Εξάλλου, άφησε αιχμές και για τις θέσεις του προέδρου Παπαδόπουλου όσον αφορά το σχέδιο Ανάν, λέγοντας ότι ο κ. Ερντογάν έκανε μια τοποθέτηση πανομοιότυπη με αυτή του Κυπρίου προέδρου, ότι, δηλαδή, «το σχέδιο Ανάν είναι νεκρό, αλλά σχέδια όπως αυτά δεν εξαφανίζονται ως διά μαγείας και σε κάποιο στάδιο πρόνοιές του θα βρεθούν μπροστά μας».
Αυτό που έχει σημασία, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, είναι ότι «εμείς πρέπει να δεχθούμε να συζητήσουμε, γιατί κάποιες φορές στο παρελθόν δεν συζητήσαμε και να είμαστε σε θέση με επιχειρήματα να πείσουμε για την ορθότητα των θέσεών μας».
Από την πλευρά του, ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρέτισε την επίσκεψη του κ. Καραμανλή στην Τουρκία και τόνισε ότι αποδεικνύει ένα πράγμα, ότι παρά τις δεδομένες δυσκολίες που παρουσιάζονται στις διμερείς σχέσεις, ένας και μόνο δρόμος υπάρχει για την υπέρβαση των προβλημάτων, ο διάλογος και η επικοινωνία.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος δήλωσε ότι το κόμμα χαιρετίζει την πρωτοβουλία αυτή «που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα με πίστη και αυτοπεποίθηση δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από την άσκηση μιας εξωστρεφούς πολιτικής πρωτοβουλιών».
Ο κύριος Μητσόπουλος εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορεί να υποβοηθήσει και την προσπάθεια συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, υπό τον απαράβατο πάντοτε όρο, ότι αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της διαδικασίας εξομάλυνσης θα είναι και το πρόβλημα της Κύπρου.
«Το μεγάλο ζητούμενο για την ελληνική κυπριακή πλευρά είναι να ξεκαθαρίσει τη στρατηγική και τους στόχους της, όχι προσδιορίζοντάς την με τρόπο αρνητικό, έναντι των όποιων πρωτοβουλιών, αλλά κυρίως καταθέτοντας το όραμα και το σχέδιο για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού» είπε ο κ. Μητσόπουλος.
Σχολιάζοντας την αναφορά του Τούρκου πρωθυπουργού στο σχέδιο Ανάν, είπε ότι ο κ. Ερντογάν έχει τις δικές του απόψεις και τη δική του στρατηγική και το μεγάλο ζητούμενο, παρατήρησε, είναι ποιες είναι οι δικές μας θέσεις, οι δικές μας στοχεύσεις και η δική μας στρατηγική.
Εξ άλλου, το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών χαιρέτισε τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού στην Αγκυρα ότι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου αποτελεί τη βάση για έναρξη μιας νέας διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ