Ωρολογιακή βόμβα η Γάζα

Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2008 20:48
UPD:20:54

A- A A+

Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ εκτίμησε ότι η "τραγική κατάσταση στη Γάζα, λόγω του ισραηλινού αποκλεισμού" απειλεί να ξεφύγει από κάθε έλεγχο".

Ο πλήρης αποκλεισμός που έχει επιβληθεί από τις 17 Ιανουαρίου έχει οδηγήσει σε οδυνηρή θέση τους 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιους που ζουν εκεί. Η Λωρίδα της Γάζας υποφέρει από φτώχεια και ανεργία και στερείται φαρμάκων, καυσίμων, ηλεκτρισμού, προϊόντων διατροφής και άλλων βασικών ειδών.

Ο ισραηλινός πρόεδρος, Σιμόν Πέρες, ανέφερε ότι η χώρα του δεν έχει καμία πρόθεση "να τιμωρήσει συλλογικά" τους Παλαιστίνιους, εκτιμώντας ότι "το πρόβλημα είναι η Χαμάς".

Τουλάχιστον 700.000 Παλαιστίνιοι πέρασαν στην Αίγυπτο από τη Λωρίδα της Γάζας, μετά τη χθεσινή διάνοιξη των συνόρων με σειρά εκρήξεων.

Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Peyamner, o Αιγύπτιος Πρόεδρος, Χόσνι Μουμπάρακ, δήλωσε ότι έδωσε το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των συνόρων.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις φέρεται από το ίδιο πρακτορείο να δήλωσε ότι "επιθυμεί να συνδυαστούν οι ανησυχίες του Ισραήλ για την ασφάλειά του, με τις ανθρωπιστικές ανησυχίες για τους κατοίκους της Γάζας". Ο πρώην πρωθυπουργός των Παλαιστινίων και ηγετικό στέλεχος της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, απηύθυνε έκκληση για σύγκληση στο Κάιρο μιας "επείγουσας σύσκεψης" με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και Αιγύπτιους αξιωματούχους, με στόχο τη διερεύνηση τρόπων άρσης του ισραηλινού αποκλεισμού, αλλά και ελέγχου της χαοτικής κατάστασης στη μεθόριο Αιγύπτου - Γάζας.

Οι κάτοικοι της Γάζας κατηγορούν τη Χαμάς επειδή δεν μπορεί να δώσει τέλος στην πολιορκία τους, κατηγορούν όμως ταυτόχρονα το Ισραήλ επειδή επιβάλλει αυτή την πολιορκία, τη Δύση επειδή την υποστηρίζει, και τη Φατάχ επειδή την ανέχεται.

Από τότε που η Χαμάς ανέλαβε την εξουσία στη Γάζα, τον περασμένο Ιούνιο, και κλιμάκωσε τη σύγκρουσή της με τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και τον πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ, βασικοί της στόχοι είναι να εδραιώσει την εξουσία της στην περιοχή, να αποκαταστήσει το νόμο και την τάξη και να αποδείξει ότι μπορεί να κυβερνήσει. Μια σοβαρή σύγκρουση με το Ισραήλ θα απειλούσε τους δύο πρώτους στόχους, ενώ η διατήρηση του αποκλεισμού θέτει σε κίνδυνο τον τρίτο.

Οι Ισραηλινοί είναι διχασμένοι, γράφει ο Ρόμπερτ Μάλεϊ, διευθυντής προγραμμάτων για τη Μέση Ανατολή στο International Crisis Group. Δεν μπορούν να επιστρέψουν σε μια περιοχή από την οποία αποσύρθηκαν πρόσφατα. Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν θέλουν μια κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς, γιατί κάτι τέτοιο θα ενίσχυε την τελευταία. Μια συμφωνία με τους ισλαμιστές θα αύξανε την πίεση στον Αμπάς να συμφιλιωθεί κι αυτός μαζί τους.

Είναι αλήθεια ότι η Χαμάς μπορεί να χρησιμοποιήσει μια εκεχειρία για να αυξήσει τη δύναμή της. Είναι επίσης αλήθεια ότι ο αποκλεισμός και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ δεν έχουν σταματήσει τη ροή όπλων στη Λωρίδα. Τα πράγματα όμως μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα, γράφει ο Ρόμπερτ Μάλεϊ. Και αυτό θα οδηγήσει σε τεράστια αιματοχυσία και μια νέα γενιά κατοίκων της Γάζας που θα είναι ακόμη πιο απογοητευμένοι και ακόμη πιο αποφασισμένοι να λύσουν με τη βία τα προβλήματά τους.

Πηγή: International Herald Tribune, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή