Ηλεκτρονικό φόρουμ για το μέλλον της Ευρώπης

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2008 13:10
A- A A+

Στο νέο ηλεκτρονικό φόρουμ συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης συμμετέχουν οι ευρωπαίοι επίτροποι.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, στις 29 Ιανουαρίου 2008, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής Margot Wallström και οι επίτροποι Σταύρος Δήμας (περιβάλλον) και Andris Piebalgs (ενέργεια), καθώς και άλλα μέλη του προσωπικού της Επιτροπής, θα βρίσκονται σε απευθείας σύνδεση μεταξύ 15:00 και 17:00 CET ώστε να συμμετάσχουν στη δημόσια συζήτηση με τους ευρωπαίους πολίτες. «Με αυτό το φόρουμ επιθυμούμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση με τους ευρωπαίους πολίτες, την οποία αρχίσαμε με το σχέδιο Δ» δήλωσε η Margot Wallström.

Το φόρουμ «Debate Europe» προβλεπόταν αρχικά στο πλαίσιο του σχεδίου Δ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημοκρατία, το διάλογο και τη δημόσια συζήτηση και σχεδιάστηκε ως διαδικτυακός τόπος συζήτησης όπου οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να ανταλλάσουν απόψεις για ποικιλία θεμάτων που αφορούν την ΕΕ. Από τον εγκαινιασμό του το Μάρτιο του 2006, το φόρουμ έχει συγκεντρώσει χιλιάδες συνεισφορές και περισσότερες από 1,3 εκατ. απόψεις.

Το ανανεωμένο «Debate Europe» θα είναι ευκολότερο στη χρήση και προς το παρόν θα εστιάζεται σε τρία κύρια θέματα: το μέλλον της Ευρώπης, η ενέργεια και η αλλαγή του κλίματος και ο διαπολιτισμικός διάλογος. Θα διατίθεται επίσης και σχετικό κανάλι για τη συζήτηση τυχόν άλλων θεμάτων που αφορούν την ΕΕ.

Το φόρουμ θα διατίθεται και στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ και, όπως και με το προηγούμενο φόρουμ, θα υπάρχει επίσης κανάλι στην καταλανική.

Το νέο φόρουμ ευελπιστεί να επανεκκινήσει τη δημόσια συζήτηση και να βοηθήσει την Επιτροπή και τον ευρωπαίο πολίτη στις προσπάθειές τους για τη δρομολόγηση ενός εποικοδομητικού διαλόγου, με την Επιτροπή να ακούει τις ανησυχίες των πολιτών και να απαντά στις σχετικές ερωτήσεις. Η επανεκκίνηση επίσης προβλέπεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού δημόσιου χώρου στο διαδίκτυο, με σκοπό την αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού για τη νέα στρατηγική της Επιτροπής για το διαδίκτυο: «Being Global, Going Local» (από το παγκόσμιο στο τοπικό επίπεδο).

Η επανεκκίνηση υπόσχεται ένα απόγευμα ζωηρής ηλεκτρονικής διάδρασης μεταξύ του κοινού και των εκπροσώπων της Επιτροπής. Στελέχη της Επιτροπής θα εξακολουθήσουν να συμμετέχουν στη συζήτηση σε τακτική βάση ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια όλων των συζητήσεων και μια ουσιαστική ανταλλαγή θέσεων μεταξύ της Επιτροπής και του κοινού.

Για περισσότερες πληροφορίες: http://europa.eu/debateeurope/

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή