Μπαμπατζάν για «Οικουμενικότητα»: «Θα πρέπει να δούμε το θέμα διαφορετικά»

Παρασκευή, 25 Ιανουαρίου 2008 16:54
A- A A+

«Θα πρέπει να δούμε το θέμα διαφορετικά και να ξανασκεφτούμε» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αλί Μπαμπατζάν απαντώντας σε ερώτηση για την αναγνώριση από την Τουρκία της «Οικουμενικότητας» του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, που η Τουρκία αρνείτο μέχρι σήμερα να αναγνωρίσει.

«Πρέπει να σκεφτούμε τι θα ενισχύει την Τουρκία και τι θα τη μειώνει. Αυτό πρέπει να το σκεφτούμε πολύ προσεκτικά» είπε ο κ. Μπαμπατζάν αναχωρώντας για το Νταβός της Ελβετίας.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη σε κοινή συνέντευξη με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή ότι το θέμα της Οικουμενικότητας το οποίο εγείρεται κατά καιρούς από ορισμένους κύκλους στην Τουρκία είναι θέμα που αφορά μόνο την «ορθόδοξη χριστιανοσύνη».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι η Τουρκία μελετά το θέμα επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Η αναφορά στην επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης ανταποκρίνεται στον εσωτερικό διάλογο που εξελίσσεται μέσα στην τουρκική διοίκηση για το θέμα, αναφέρουν διπλωματικές πήγες, που εξηγούν ότι μερίδα της παραδοσιακής γραφειοκρατίας εξακολουθεί να εμποδίζει την επαναλειτουργία της Σχολής που έκλεισε με απόφαση των τουρκικών αρχών το 1972.

Αλλά και η αναφορά στην Οικουμενικότητα διευκρινίζει ένα άλλο εσωτερικό για την Τουρκία ζήτημα, που δημιουργήθηκε από απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου το περασμένο καλοκαίρι. Η απόφαση εκείνη, που αναγνώριζε την πλήρη ανεξαρτησία του Πατριαρχείου στην άσκηση των εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών του, επαναλάμβανε την άποψη της τουρκικής διοίκησης ότι το Πατριαρχείο έχει μόνο τοπικές εκκλησιαστικές δικαιοδοσίες και δεν μπορεί να έχει «Οικουμενικό» χαρακτήρα.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία σέβεται το Πατριαρχείο και ότι δεν θέτει εμπόδια στην εσωτερική του λειτουργία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή