ΥΠΕΞ: Κρίσιμο το μήνυμα υπέρ μιας «ευρωπαϊκής Σερβίας»

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2008 17:42
A- A A+

Την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας προωθεί η Ελλάδα στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το οποίο συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες και στο οποίο τη χώρα μας εκπροσωπεί η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, πλην της Ολλανδίας, τάσσονται υπέρ της υπογραφής του Συμφώνου Σταθερότητας και Συνεργασίας της Σερβίας με την ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά κρίσιμο η ΕΕ να στείλει προς τη Σερβία και το σερβικό λαό το μήνυμα ότι επιθυμεί μια «ευρωπαϊκή Σερβία». Όπως δήλωσε η Ελληνίδα υπουργός, οι 26 χώρες της ΕΕ συμφωνούν να υπογραφεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και Συνεργασίας τώρα. Ωστόσο, υπάρχει αντίδραση από την πλευρά της Ολλανδίας και μια τέτοια απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς ομοφωνία. Ως εκ τούτου, ανέφερε η Ντ. Μπακογιάννη, το Συμβούλιο αναζητεί «εναλλακτικές λύσεις οι οποίες θα μας επιτρέψουν να στείλουμε το μήνυμα που όλοι επιθυμούμε».

Γνωστοποίησε ακόμη ότι το Συμβούλιο εξετάζει το ενδεχόμενο να υπογραφεί μια ενδιάμεση συμφωνία με τη Σερβία, η οποία θα έχει ουσιαστικά οφέλη για τη χώρα, κυρίως οικονομικής φύσεως, ενώ παράλληλα, η Ελλάδα προσπαθεί να προωθήσει και τη φιλελευθεροποίηση στο θέμα της βίζας.

Εν τω μεταξύ, στο περιθώριο του Συμβουλίου η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γιέρεμιτς, καθώς και με τον ¶γγλο ομόλογό της Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, ο οποίος δήλωσε ότι συμμερίζεται τις ελληνικές θέσεις όσον αφορά τη Σερβία.

Εξάλλου, η κατάσταση στη Γάζα και η δράση την οποία μπορεί να αναλάβει η ΕΕ, απασχόλησε ιδιαίτερα το σημερινό Συμβούλιο.

Όπως δήλωσε η κ. Μπακογιάννη, «η Ελλάδα θεωρεί ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να διασφαλιστούν τα περάσματα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γάζα, τα οποία θα πρέπει να τεθούν υπό τον έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής για να υπάρξει μία εξέλιξη προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σύμφωνα με την Ελληνίδα υπουργό, τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο παλαιστινιακός πληθυσμός ουσιαστικά υπονομεύουν τη διαδικασία η οποία είχε συμφωνηθεί στην Ανάπολη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Λίβανο, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καταδίκασαν όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες, οι οποίες, όπως σημειώνουν, τελικό στόχο έχουν το λαό του Λιβάνου και καλούν στην εντατικοποίηση των επαφών μεταξύ των κομμάτων για να βρεθεί μία λύση.

Η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι η κατάσταση σε όλη την περιοχή δεν είναι θετική και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις εξελίξεις. «Ως χώρα θα είμαστε όσο μπορούμε παρόντες, βεβαίως πάντα στο πλαίσιο της ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή