Στόχευε την καγκελαρία, χάνει την πρωθυπουργία

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2008 21:37

A- A A+

Στις 20 Δεκεμβρίου, ένας νεαρός Ελληνας και ένας Τούρκος ξυλοκόπησαν ένα γερμανό συνταξιούχο επειδή τους είπε να σβήσουν το τσιγάρο μέσα στο μετρό. «Εχουμε υπερβολικά μεγάλο αριθμό ξένων εγκληματιών», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού της Εσσης από το 1999, Ρόλαντ Κοχ. Οι ξένοι που παραβαίνουν το νόμο, είπε, πρέπει να απελαύνονται. Μετά το αποτέλεσμα της Κυριακής πρέπει να μετάνιωσε για την πρότασή του να εφαρμοστούν ορισμένες διατάξεις του ποινικού κώδικα σε παιδιά κάτω των 14 ετών, μια πρόταση που ερμηνεύτηκε ως επιχείρημα υπέρ της φυλάκισης των παιδιών.

Οι εκλογές στα κρατίδια αποτελούσαν πάντα ένα τεστ για τη δημοτικότητα της κυβέρνησης. Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχε προκηρύξει πρόωρες εκλογές όταν το κόμμα του έχασε την εξουσία στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, τον Μάιο του 2005. Οι εκλογικές αναμετρήσεις -στην Εσση και την Κάτω Σαξονία στις 27 Ιανουαρίου και στο Αμβούργο στις 24 Φεβρουαρίου- αποτελούν τεστ, όχι τόσο για τον κυβερνητικό συνασπισμό, όσο για τα κόμματα που τον απαρτίζουν.

Στην Κάτω Σαξονία, ο υποψήφιος της CDU Κρίστιαν Βουλφ, 48 χρόνων, είναι ο νικητής των εκλογών. «Εχουμε με το FDP μια μεγάλη πλειοψηφία άνω του 50%», δήλωσε ο Βουλφ, ο οποίος είχε αποστασιοποιηθεί από τον Ρόλαντ Κοχ.

Το Αμβούργο δεν μετράει πολύ, παρόλο που μπορεί να οδηγήσει στην πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Πρασίνων.

Στην Εσση, η CDU σημείωσε τη χειρότερη επίδοσή της εδώ και 40 χρόνια, καταγράφοντας πτώση 12 ποσοστιαίων μονάδων και κατεβαίνοντας στο 36,8%, διατήρησε ένα ελάχιστο προβάδισμα από το SPD (36,7%).

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ήθελε τη νίκη στην Εσση για να ξεπεράσει την κρίση του, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες ήθελαν να επιβεβαιώσουν την εικόνα του φαβορί στις ομοσπονδιακές εκλογές, που θα γίνουν έως τον Σεπτέμβριο του 2009.

Σύμφωνα με τον δημοσκόπο Κλάους-Πέτερ Σέπνερ, για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα καθόρισε την πολιτική ατζέντα σε ένα κρατίδιο. Η υποψήφια του κόμματος για την πρωθυπουργία στην Εσση, η Αντρέα Υψηλάντη, απαιτεί τη θέσπιση κατώτατου μισθού σε επιλεγμένες βιομηχανίες, παίρνοντας τις αποστάσεις από τις μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε ο Σρέντερ, και οδήγησαν πολλούς οπαδούς του SPD στην «αγκαλιά» του Αριστερού Κόμματος. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση, το 56% των ψηφοφόρων της Εσσης θέλει την καθιέρωση κατώτατου μισθού.

Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα δεν τόλμησε να διαφωνήσει ανοιχτά με αυτή την πρόταση. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο Κοχ έκρινε σκόπιμο να στρέψει τη συζήτηση προς τον χουλιγκανισμό των νέων, παρασύροντας στην ίδια κατεύθυνση και την ηγεσία του κόμματος. Η καγκελάριος «υποστήριξε την εκστρατεία του Κοχ λιγότερο από πεποίθηση και περισσότερο για λόγους τακτικής. Ομως η CDU θα αναρωτηθεί τώρα αν ο τρόπος του να κυβερνά θέτει το κόμμα σε κίνδυνο σε ομοσπονδιακό επίπεδο», σχολιάζει η εφημερίδα Φρανκφούρτερ Ρούντσαου.

Το όνειρο του Κοχ είναι μια μέρα να γίνει καγκελάριος. Αλλά το άστρο του έχει ξεθωριάσει. Καθώς έχασε την απόλυτη πλειοψηφία, δεν θα είναι πλέον σε θέση να κυβερνήσει, ακόμη και με τη στήριξη των Ελεύθερων Δημοκρατών του FDP (9,4%).

Ενδεχόμενα: είτε ένας τρικομματικός συνδυασμός (Πράσινοι, Ελεύθεροι Δημοκράτες και ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα) είτε ένας «μεγάλος συνασπισμός», όπως στο ομοσπονδιακό επίπεδο. Σε κάθε περίπτωση, για την καγκελάριο, «η ήττα της δεξιάς και αντι-Μέρκελ πτέρυγας, συνιστά ταυτόχρονα επιβεβαίωση και παρηγοριά, διότι ο Ρόλαντ Κοχ, ο εσωκομματικός της αντίπαλος, ως πρόσωπο και ως ιδεολογία δέχθηκε έναν ισχυρό κόλαφο», διαπιστώνει η ιταλική La Repubblica.

Πληροφορίες από τον Economist, τη Deutsche Welle και το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή