Έως το Μάρτιο η ολοκλήρωση της ανάπλασης στην Αρχαία Ολυμπία

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2008 18:15
A- A A+

Έως τις αρχές Μαρτίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο της αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος στον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, ο οποίος προήδρευσε σε σύσκεψη στο ΥΠΠΟ για το χρονοδιάγραμμα των σχετικών εργασιών.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «όλα θα είναι έτοιμα εγκαίρως και η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας θα γίνει σε ένα περιβάλλον που θα αρμόζει στην ιστορία και το κύρος του θεσμού».

Η πορεία των εργασιών όπως διαπιστώθηκε στη σύσκεψη έχει ως εξής:

· Αύριο αρχίζουν οι γενικές φυτεύσεις (μικρών φυτών). Έχουν ήδη κατανεμηθεί 5.000 φυτά και έχουν διανοιγεί 3.000 λάκκοι στην Ολυμπιακή Ακαδημία και στο Κρόνιο.

· Έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τις ειδικές φυτεύσεις (μεγάλα δένδρα) με εκριζώσεις, εξομάλυνση του εδάφους και διαμόρφωση του χώρου στο προαύλιο του Μουσείου και του μνημείου Ντε Κουμπερντέν. Ήδη φυτεύτηκαν μεγάλα ελαιόδενδρα στον αύλειο χώρο του Μουσείου, δωρεά χορηγού.

· Ολοκληρώνεται η προετοιμασία (τοποθέτηση γεωυφασμάτων) για την υδροσπορά, στις απότομες πλαγιές των λόφων Ακαδημίας και Κρονίου, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά από τις 4 Φεβρουαρίου.

· Σε τρεις ημέρες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός του χώρου και η αποκομιδή των καμένων κορμών από το χώρο της Ακαδημίας και του Κρονίου.

· Έχει μεταφερθεί το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 30 χιλιάδων δένδρων και φυτών που θα φυτευτούν σε έκταση 450 στρεμμάτων στον αρχαιολογικό χώρο. Έως σήμερα έχουν παραληφθεί 26.500 φυτά και έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η παραλαβή τους (υπολείπονται 3.500 φυτά).

Προτεινόμενα για εσάς