Ο Ελληνας «χαρτογράφος» του ανθρώπινου εγκεφάλου

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2008 21:29

A- A A+

Η εισβολή στα «άδυτα» του ανθρώπινου εγκεφάλου αποτελούσε πρόκληση από την αρχαιότητα. Οι Αλεξανδρινοί Ηρόφιλος και Ερασίστρατος επιχείρησαν τον 3 π.Χ. αιώνα τις αρχικές μελέτες νευροανατομίας.

Στις μέρες μας ο Ελληνας ομογενής, Γιώργος Παξινός, καθηγητής Ψυχολογίας του Ινστιτούτου Ιατρικών Μελετών «Prince of Walles» του πανεπιστημίου του Νew South Wales στο Σίδνεϊ, θεωρείται από τους πλέον διακεκριμένους ερευνητές παγκοσμίως στο χώρο της νευροεπιστήμης.

Οι επιστήμονες οι οποίοι μελετούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε σχέση με ασθένειες όπως η σχιζοφρένεια, το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και η κατάθλιψη, χρησιμοποιούν τους «χάρτες» εγκεφάλου του Παξινού, που σύμφωνα με τους γνωρίζοντες δεν συγκρίνονται- αριθμητικά και ποιοτικά- με το έργο άλλου σύγχρονου επιστήμονα. Ο κ. Παξινός έως τώρα έχει φτιάξει δύο χάρτες του ανθρώπινου εγκεφάλου: έναν του στελέχους και έναν του υπόλοιπου εγκεφάλου. Οι έρευνες όμως συνεχίζονται, καθώς δεν έχουν γίνει οι βασικές μελέτες για τον φλοιό του εγκεφάλου.

Το 2000 ο ομογενής επιστήμονας δημοσίευσε ένα χάρτη του φλοιού του εγκεφάλου του πιθήκου, βάση του οποίου επεξεργάζεται το χάρτη του φλοιού του ανθρωπίνου εγκεφάλου, που είναι και το πιο δύσκολο, καθώς κανείς εν ζωή επιστήμονας δεν έχει επιχειρήσει να προβεί σε τέτοια έρευνα. Ο κ. Παξινός έχει πάρει ήδη χρηματοδότηση από την Αυστραλιανή πολιτεία για να φτιάξει τον χάρτη αυτό, κάτι που τον χαροποιεί ιδιαίτερα, αφού, όπως μας είπε, «το να χρησιμοποιείς στις μέρες μας μαγνητικό τομογράφο με χάρτη του 1909 είναι σαν να προσπαθείς να κατευθύνεις ένα σύγχρονο υπερωκεάνιο με χάρτες του Κολόμβου».

Το Νοέμβριο του 2007, μετά από δεκάχρονη έρευνα, παρουσίασε το χάρτη του εγκεφάλου της κότας, που μπορεί να συμβάλλει στην μελέτη για την αντιμετώπιση της ανάπτυξης ασθενειών που οφείλονται σε γενετικούς λόγους. Αλλα ερευνητικά προγράμματα πάνω στα οποία εργάζεται ο κ. Παξινός με τους συνεργάτες του, αφορούν στους εγκεφάλους ποντικιών και αρουραίων, του πιθήκου Macaca Mulata κ.ά.

Ενα από τα συγγράμματά του, έκδοση του 1986 σε συνεργασία με τον Watson C., κατατάσσεται στην 31η θέση στον κατάλογο των πενήντα επιστημονικών συγγραμμάτων, σε όλο τον κόσμο, με τις μεγαλύτερες αριθμητικά αναφορές. Μετράει ήδη πάνω από 17.000.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή