Ιαπωνία: Ενίσχυση της αντιπυραυλικής ασπίδας

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2008 12:31
A- A A+

Το τρίτο σύστημα αντιπυραυλικής ασπίδας σε τέσσερα σημεία ανέπτυξε σήμερα η Ιαπωνία, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του Τόκιο, καθώς φόβοι υπάρχουν για τυχόν επίθεση της Βορείου Κορέας.

Αντιβαλλιστικοί πύραυλοι εδάφους-αέρος Patriot (PAC-3) έχουν εγκατασταθεί στην ιαπωνική αεροπορική βάση Γιοκοσούκα (περιοχή του Τόκιο), όπου βρίσκεται επίσης μια μεγάλη αμερικανική ναυτική βάση, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου ¶μυνας.

Το υπουργείο έχει ήδη εγκαταστήσει δύο αντιβαλλιστικά συστήματα Patriot το 2007 στα προάστια του Τόκιο και το τέταρτο και τελευταίο μέρος της ασπίδας της πρωτεύουσας θα λειτουργεί έως τα τέλη Μαρτίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Το υπουργείο ¶μυνας μελετά επίσης τη δυνατότητα ανάπτυξης αντιβαλλιστικού συστήματος ακόμη και στο κέντρο του Τόκιο. Γενικότερα προβλέπει την ανάπτυξη συνολικά 11 αντιβαλλιστικών συστημάτων στο ιαπωνικό έδαφος έως το Μάρτιο του 2011.

Οι πρώτοι αντιβαλλιστικοί πύραυλοι Patriot εγκαταστάθηκαν στην Ιαπωνία από τον αμερικανικό στρατό το 2006 στην Οκινάουα (νότια Ιαπωνία).

Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ αναπτύσσουν από κοινού από το 1999 αντιπυραυλικό σύστημα, για το οποίο το Τόκιο αποφάσισε να δαπανήσει 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια για το έτος 2007-2008.

Το πρόγραμμα αυτό που αποφασίστηκε μετά την πτήση βορειοκορεατικού πυραύλου πάνω από την Ιαπωνία πριν τερματίσει την πορεία του στον Ειρηνικό Ωκεανό το 1998, επιταχύνθηκε μετά τη δοκιμή από τη Βόρεια Κορέα στις 5 Ιουλίου 2006 επτά νέων βαλλιστικών πυραύλων που συνετρίβησαν στη θάλασσα της Ιαπωνίας.

Εκτός από τους Patriot PAC-3, η αντιπυραυλική ασπίδα θα περιλαμβάνει επίσης τους Standard Missile 3, (SM-3), πύραυλους υψηλής ταχύτητας που εκτοξεύονται από πολεμικά πλοία και μπορούν να αναχαιτίσουν πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς.

Μια δοκιμή πυραύλου SM-3 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Δεκέμβριο από ιαπωνικό αντιτορπιλικό πλοίο κοντά στη Χαβάη.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή