Σερβία - Αμφίρροπη η «μάχη» των προεδρικών εκλογών

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις
Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2008 15:52
EPA/VALDRIN XHEMAJ

A- A A+

Αμφίρροπη διαγράφεται η «μάχη» των δύο υποψηφίων εν όψει του δεύτερου γύρου των κρίσιμων προεδρικών εκλογών της Κυριακής στη Σερβία.

Ο υπερεθνικιστής ηγέτης Τόμισλαβ Νίκολιτς και ο απερχόμενος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς βρίσκονται στήθος με στήθος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

«Ο Τάντιτς έχει ένα ελαφρό προβάδισμα μεταξύ των ψηφοφόρων που εκφράζονται ανοικτά σχετικά με τον ποιον θέλουν να ψηφίσουν» δήλωσε ο Μάρκο Μπλαγκόγεβιτς του Κέντρου για Ελεύθερες και Δημοκρατικές Εκλογές(CESID), που διεξήγαγε τη δημοσκόπηση.

Ωστόσο, «υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό, πάνω από το 20%, που δεν επιθυμεί να αποκαλύψει τι θα ψηφίσει και οι προβλέψεις μπορεί να αλλάξουν σε σημαντικό βαθμό» πρόσθεσε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπλαγκόγεβιτς.

Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Press, ο Τάντιτς συγκεντρώνει ποσοστό 50,4% και ο Νίκολιτς 49,6%.

Μία άλλη έρευνα δίνει στον Τάντιτς ποσοστό 51,3% και 48,7% στον Νίκολιτς, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η οποία διευκρινίζει ότι οι εταιρείες που έκαναν τις δημοσκοπήσεις αυτές ζήτησαν να μην κατονομαστούν λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τα αποτελέσματά τους.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις ένα 65% από τα περίπου 6,7 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους αναμένεται να προσέλθει στις κάλπες την Κυριακή, συμμετοχή ρεκόρ μετά τις προεδρικές εκλογές του 2000 που σηματοδότησαν την πτώση του αυταρχικού καθεστώτος του εκλιπόντος πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Στον πρώτο γύρο ο Νίκολιτς συγκέντρωσε 40% και 35,4% ο Τάντιτς. Ο πρωθυπουργός Βόϊσλαβ Κοστούνιτσα δεν έχει αποκαλύψει προς το παρόν ποιον στηρίζει.

Απόψε οι δύο συνυποψήφιοι θα εμφανιστούν στην τηλεόραση και μπορεί η συζήτηση που θα έχουν να είναι αποφασιστικής σημασίας για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή