Ο μάγος με τα δώρα

Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2008 21:44

A- A A+

Τον περασμένο Ιούλιο ο Χοσέ Λουις Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, πρωθυπουργός της Ισπανίας, ξεκίνησε την εκστρατεία για την επανεκλογή του τον Μάρτιο του 2008 με μια εντυπωσιακή δέσμευση: 2.500 ευρώ σε κάθε οικογένεια για κάθε παιδί που γεννιέται, ανεξαρτήτως εισοδήματος.

Ο στόχος είναι να αυξηθούν τα ποσοστά γεννήσεων στη χώρα, που είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο. Αν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, λένε οι ειδικοί, δεν θα υπάρχουν σε 20 χρόνια αρκετοί εργαζόμενοι για τη συντήρηση των ισπανών συνταξιούχων.

Εκτός από την παροχή κινήτρων για παιδιά, ο Θαπατέρο υπόσχεται πλήρη απασχόληση μέσα στην επόμενη πενταετία και δραστική μείωση του αριθμού των Ισπανών που εργάζονται σε επισφαλείς θέσεις.

Αρχές Ιανουαρίου 2008 ο κ. Θαπατέρο, δεσμεύθηκε ότι εάν επανεκλεγεί, μία από τις πρώτες αποφάσεις του θα είναι η κατάργηση του φόρου περιουσίας, καθώς όπως είπε «τιμωρεί την αποταμίευση». Σήμερα στην Ισπανία ο συγκεκριμένος φόρος είναι 2,5%, από τους υψηλότερους δηλαδή στην Ευρώπη.

Ενα μήνα πριν από τις εκλογές της 9ης Μαρτίου, ο 46χρονος πρωθυπουργός δεσμεύεται για φοροαπαλλαγή ύψους 400 ευρώ.

Το μέτρο αυτό, που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Ιούνιο και θα ισχύσει μέχρι το 2012, αφορά τους συνταξιούχους και τους μισθωτούς, δηλαδή 13,5 εκατομμύρια άτομα. Στοχεύει στην τόνωση της κατανάλωσης. «και δεν θα κοστίσει πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο κράτος», όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέδρο Σόλμπες. «Και οι δαπάνες αυτές δεν θα θέσουν σε κίνδυνο κανένα άλλο κοινωνικό μέτρο».

Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε το superregalo (σούπερ δώρο) των Σοσιαλιστών «μέθοδο μιας άλλης εποχής για την εξαγορά ψήφων», ενώ τα συνδικάτα μίλησαν για «διεστραμμένο οπορτουνισμό». Από το μέτρο πήρε τις αποστάσεις της και η Ενωμένη Αριστερά, λέγοντας ότι θα ήταν καλύτερα τα χρήματα αυτά να δοθούν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ή δημοτικά σχολεία.

Ακόμη και ο ισπανός επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, πρώην ηγέτης του ισπανικού σοσιαλιστικού κόμματος, δήλωσε ότι δεν είναι η καλύτερη στιγμή να ξοδευτεί το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Ισπανίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Economist η αύξηση των κοινωνικών δαπανών και η μείωση της φορολογίας, σε συνδυασμό με τον ασθενέστερο ρυθμό ανάπτυξης -υπολογίζει αύξηση του ΑΕΠ το 2008 κατά 2,4% από 3,3% το 2007-που σημαίνει μικρότερο ρυθμό αύξησης εσόδων, θα έχει σαν αποτέλεσμα επιδείνωση των εθνικών λογαριασμών, έλλειμμα 0,5%, του ΑΕΠ το 2009, από πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ το 2007.

Η κυβέρνηση εκτιμά στο 3,1% το ρυθμό ανάπτυξης το 2008 και ο κ. Θαπατέρο διατείνεται ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα έχει φτάσει στο 2% του ΑΕΠ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή