«Σούπερ Τρίτη»

Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2008 10:48

A- A A+

ΚΡΙΣΙΜΗ μάχη για το χρίσμα των Δημοκρατικών δίνουν σήμερα - «Σούπερ Τρίτη» - η Χίλαρι Κλίντον και ο Μπάρακ Ομπάμα σε 24 πολιτείες, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι η αναμέτρηση είναι αμφίρροπη.

Στο Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο ο βετεράνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν έχει στόχο να βγάλει νόκ άουτ τον βασικό του αντίπαλο Μιτ Ρόμνεϊ.

Στην μεγαλύτερη μέρα των αμερικανικών προκριματικών εκλογών θα κριθούν σήμερα το 50% των Δημοκρατικών αντιπροσώπων και το 40% των Ρεπουμπλικάνων. Για να κερδίσει κάποιος το χρίσμα των Δημοκρατικών θα πρέπει να αποσπάσει τουλάχιστον 2.025 από τους 4.049 εκλέκτορες. Περίπου οι μισοί από αυτούς - οι 2.084 - θα εκλεγούν σήμερα.

Στο Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, από τους 2.380 εκλέκτορες, θα αναδειχτούν σήμερα οι 1.081.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών οι δύο διεκδικητές δίνουν μάχη στήθος με στήθος, αν και στην πολιτεία της Καλιφόρνιας που εκλέγει 441 αντιπροσώπους, ο Ομπάμα φαίνεται να προηγείται με 13 ποσοστιαίες μονάδες της Χίλαρι Κλίντον, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση του Reuters σε συνεργασία με το C-SPAN/Zogby.

Οι κυριότερες πολιτείες

Καλιφόρνια. Η πλουσιότερη Πολιτεία, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό και αυτή που δίνει τους περισσότερους εκλέκτορες. Περισσότεροι από 15 εκατομμύρια ψηφοφόροι, το 19% ισπανόφωνοι, καλούνται να ψηφίσουν.

Στους Δημοκρατικούς Μπαράκ Ομπάμα και Χίλαρι Κλίντον μάχονται για 370 εκλέκτορες, αλλά η μάχη είναι αμφίρροπη.

Στους Ρεπουμπλικάνους ο Τζον Μακέιν θεωρείται φαβορί για τους 170 εκλέκτορες.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 06:00 ώρα Ελλάδας.

Νέα Υόρκη. Θα μπορούσε να θεωρηθεί «περίπατος» για την Κλίντον, όμως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Ομπάμα την απειλεί. Συνολικά 232 εκλέκτορες θα μοιραστούν στους υποψήφιους, ανάλογα με το ποσοστό τους.

Ο Τζον Μακέιν προηγείται με μεγάλη διαφορά του αντιπάλου του Μιτ Ρόμνι και ο νικητής θα κερδίσει τους 101 εκλέκτορες.

Τα εκλογικά τμήματα κλείνουν στις 04:00 ώρα Ελλάδας.

Μασαχουσέτη. Μια από τις Πολιτείες που η μάχη φαίνεται ανοικτή για όλους. Ο Ομπάμα υποστηρίζεται από τον κυβερνήτη και δύο γερουσιαστές, τον Τζον Κέρι και τον Εντουαρντ Κένεντι, αλλά η Χίλαρι Κλίντον προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Η πολιτεία αυτή δίνει αναλογικά στους Δημοκρατικούς 93 εκλέκτορες.

Από την πλευρά των Ρεπουμπλικάνων, ο Ρόμνι πρώην κυβερνήτης της Πολιτείας αυτής στήριζεται στην δημοτικότητά του. Με το ίδιο αναλογικό σύστημα θα μοιραστούν οι 40 εκλέκτορες.

Τα εκλογικά τμήματα θα κλείσουν στις 03:00 ώρα Ελλάδας.

Νιου Τζέρσι. Προπύργιο των Δημοκρατικών. Ο Χίλαρι Κλίντον έχει το πάνω χέρι. Οι 107 εκλέκτορες θα μοιραστούν με βάση τα ποσοστά των υποψηφιων.

Ο Μακέιν θεωρείται φαβορί και θα έχει, όπως και στη Νέα Υόρκη, την υποστήριξη του Τζουλιάνι για να κερδίσει τους 52 εκλέκτορες.

Η ψηφοφορία ολοκληρώνεται στις 03:00 ώρα Ελλάδας.

Ιλινόις. Ο Ομπάμα υπολογίζει πως θα κερδίσει την Πολιτεία αυτή, την οποία εκπροσωπεί στη Γερουσία από το 2005, όμως ο αγώνας προβλέπεται σκληρός, αφού η Χίλαρι γεννήθηκε εκεί πριν 60 χρόνια.

Το ίδιο σκληρός θα είναι και ο αγώνας στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων.

Το Ιλινόις δίνει αναλoγικά 153 εκλέκτορες στους Δημοκρατικούς και 57 στους Ρεπουμπλικάνους.

Τα εκλογικά τμήματα κλείνουν στις 03:00 ώρα Ελλάδας.

Τζόρτζια. Ο Ομπάμα υπολογίζει πως θα τα καταφέρει στην πολιτεία αυτή όπως και στη Νότια Καρολίνα. Εχει μεγάλο προβάδισμα έναντι της αντιπάλου του και θα πάρει, όπως όλα δείχνουν την ψήφο της ισχυρής κοινότητας των Αφροαμερικανών. Η Τζόρτζια θα στείλει 87 εκλέκτορες στο συνέδριο των Δημοκρατικών.

Στους Ρεπουπλικάνους ο πρώην κυβερνήτης του Αρκανσο Μάικ Χάκαμπι είναι το φαβορί και μάλλον θα κερδίσει τους 72 εκλέκτορες.

Τα εκλογικά τμήματα κλείνουν στις 02:00 ώρα Ελλάδας.

Μιζούρι. Αυτή η Πολιτεία που δεν ανήκει ούτε στο Νότο, αλλά ούτε και στις Μεγάλες Πεδιάδες, έχει περισσότερες αγροτικές ζώνες από ότι αστικές και δεν μοιάζει με καμιά άλλη. Χαρακτηριστικό για το στρατόπεδο των Δημοκρατικών είναι οι ψηφοφόροι του Τζον Εντουαρντς, οι οποίοι τώρα καλούνται να αποφασίσουν ποιον θα στηρίξουν. Στους Ρεπουμπλικάνους ο αγώνας μεταξύ Χάκαμπι και Μακέιν θα είναι σκληρός.

Οι Δημοκρατικοί υποψήφιοι θα μοιραστούν αναλογικά 72 εκλέκτορες, ενώ ο νικητής των Ρεπουμπλικάνων θα πάρει και τους 58 εκλέκτορες.

Εδώ και έναν αιώνα, με εξαίρεση των 1956, το Μιζούρι βγάζει τον νικητή των προεδρικών εκλογών.

Η ψηφοφορία ολοκληρώνεται στις 03:00 ώρα Ελλάδας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή