Τουρκία - «Το ν/σ για τα κοινοτικά ιδρύματα παραβιάζει μειονοτικά δικαιώματα»

Σύμφωνα με Τούρκους νομικούς
Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2008 16:53
A- A A+

Ο νέος νόμος για τα κοινοτικά ιδρύματα, που πρόκειται να εγκριθεί από την ολομέλεια της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, υπολείπεται σε σχέση με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της χρηστής διοίκησης, προειδοποιούν νομικοί που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τον εκδημοκρατισμό στην Τουρκία.

«Το παρόν νομοσχέδιο δεν είναι αποδεκτό διότι παραβιάζει τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των μειονοτήτων, τα οποία προστατεύουν το τουρκικό Σύνταγμα, η Ευρωπαϊκή Συνέλευση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η Συνθήκη της Λωζάννης», λέει η κ. Ντιλέκ Κουρμπάν του Τουρκικού Ιδρύματος Οικονομικών και Κοινωνικών Μελετών ΤΕΣΕΒ (TESEV). «Ενώ βελτιώνει την κατάσταση σε ορισμένα σημεία, δεν βοηθάει στη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μειονοτικά ιδρύματα», προσθέτει η κ. Κουρμπάν σε αναλυτική έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και στα Αγγλικά.

Μερικές από τις νέες διατάξεις κινδυνεύουν να χειροτερεύσουν την κατάσταση και τα προβλήματα των μη μουσουλμανικών ιδρυμάτων, εξασφαλίζοντας τη νομική κάλυψη σε πρακτικές που ακολουθούνταν μέχρι σήμερα.

Το νομοσχέδιο που συνδέεται άμεσα με την εναρμόνιση της Τουρκίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο κατετέθη το 2004. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αντιπολίτευσης και ο πρώην πρόεδρος, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, εναντιώθηκαν στο να ψηφίσουν το νομοσχέδιο. «Η κυβέρνηση δεν είχε την απαιτούμενη πολιτική θέληση να προχωρήσει στις αλλαγές», λέει το ΤΕΣΕΒ για το νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφισθεί στην ολομέλεια αυτή την εβδομάδα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή