Σούπερ μάχη για την πιο δύσκολη θέση εργασίας του κόσμου

Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2008 22:17
UPD:22:22

A- A A+

Οι φετινές εκλογές είναι διαφορετικές. Καταρχήν πάνε κόντρα στη Στατιστική και την Ιστορία. Εδώ και 48 χρόνια, δεν έχει εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ κανένας γερουσιαστής. Και οι δύο διεκδικητές του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος γερουσιαστές είναι. Της Ν. Υόρκης η Χίλαρι Κλίντον, του Ιλινόις ο Μπάρακ Ομπάμα. Γερουσιαστής της Αριζόνα ο επικρατέστερος από τους υποψηφίους του ρεπουμπλικανικού στρατοπέδου για το χρίσμα στις προεδρικές εκλογές Τζον Μακ Κέιν.

Αρα, όποια και να είναι η επιλογή των Αμερικανών, χαρακτηρίζεται ήδη ιστορική.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, όχι μόνο γιατί οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η αναμέτρηση είναι αμφίρροπη, και κάποιοι δεν αποκλείουν όλα να κριθούν στις προκριματικές εκλογές στο Οχάιο και το Τέξας τον Μάρτιο, αλλά και στην Πενσυλβάνια τον Απρίλιο, αλλά κυρίως εξαιτίας των υποψηφίων.

Διότι μια γυναίκα, και ένας αφροαμερικανός, διεκδικούν για πρώτη φορά το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος, για την προεδρία των ΗΠΑ.

Ποιος από τους δύο θα έφερνε πιο «φρέσκο» αέρα στον Λευκό Οίκο; «Από την άποψη της εξωτερικής πολιτικής, ένας αφροαμερικανός πρόεδρος θα είχε πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα, και μόνο από το γεγονός ότι υπάρχουν χώρες που έχουν γυναίκα πρόεδρο αλλά δεν υπάρχουν χώρες εκτός της Αφρικής που έχουν μαύρο πρόεδρο», σύμφωνα με τον διευθυντή της Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν, Μάικλ Ορέσκις.

Με σύνθημά του την αλλαγή, ο Ομπάμα τονίζει: «Οταν μας αντιμετωπίζουν με κυνισμό, αμφιβολίες και φοβίες, όταν μας λένε ότι δεν θα τα καταφέρουμε, τότε απαντούμε με το διαχρονικό μας πιστεύω, που αντικατοπτρίζει το πνεύμα του αμερικανικού λαού: Ναι, μπορούμε!».

Από την πλευρά της η Χίλαρι προβάλλει την 35χρονη θητεία της ως δικηγόρος, την εμπειρία της στον Λευκό Οίκο και στην Γερουσία. Δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει στις πολιτικές συγκεντρώσεις ότι «αν με ψηφίσετε, τότε θα σηκώνομαι κάθε μέρα το πρωί για να κάνω αυτό που σας είπα. Ζητώ να με προσλάβετε για την πιο δύσκολη θέση εργασίας του κόσμου».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή