Σλοβενία: Σίγουρη η ευρωπαϊκή αποστολή στο Κόσοβο, δήλωσε ο Ρούπελ

Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2008 13:06
EPA/VALDRIN XHEMAJ

A- A A+

Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πάει στο Κόσοβο ό,τι κι αν γίνει τις επόμενες ημέρες, εβδομάδες ή μήνες, προκειμένου να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία της κοινωνίας, ενώ η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών θα αρχίσει σιγά- σιγά να αποσύρεται από το Κόσοβο.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Ντιμίτρι Ρούπελ, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ένωσης το τρέχον εξάμηνο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ντι Πρέσε» της Βιένης, ο κ. Ρούπελ επισήμανε ότι και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, κ. Μπαν Κι- Μουν, έχει εκφράσει την υποστήριξή του στην αποστολή της Ε.Ε.

Ερωτηθείς εάν η απόφαση για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αποστολής στο Κόσοβο θα ληφθεί κατά την προσεχή σύνοδο υπουργών της Ε.Ε., στις 18 Φεβρουαρίου, ο κ. Ρούπελ απάντησε ότι η βασική πολιτική απόφαση υπάρχει ήδη.

«Αυτό που λείπει είναι κάποια τεχνικά ζητήματα, έγγραφα. Δεν βλέπω κάποιες άλλες επιπλοκές εκεί», είπε χαρακτηριστικά ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών. Εκτίμησε δε πως δεν θα υπάρξουν νέα προβλήματα ύστερα από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, λέγοντας πως ίσως υπάρξουν ορισμένες τοπικές ή περιφερειακές διαμάχες, αλλά όχι μεγάλες. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει και λάθος.

Ο κ. Ρούπελ υπογράμμισε ότι η Σλοβενία θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου σε διμερές επίπεδο και όχι ως προεδρεύουσα της Ε.Ε. χώρα.

Σημειώνεται ότι η Ιταλία θα αποστείλει στο Κόσοβο στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής, 200 Ιταλούς στρατιώτες, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, Μάσιμο ντ'Αλέμα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή