Κομισιόν: Δεν θα υπογραφεί τελικά η ενδιάμεση συμφωνία Ε.Ε. - Σερβίας

Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2008 13:54
UPD:14:01
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα ότι η ενδιάμεση συμφωνία Ε.Ε. - Σερβίας δεν θα υπογραφεί την Πέμπτη 7/2, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη της για τη στάση του Σέρβου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα που δήλωσε ανοικτά την αντίθεσή του στην υπογραφή της συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κοστούνιτσα χαρακτήρισε «εμπαιγμό» την πρόταση της Ε.Ε. για την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι εάν την υπογράψει η Σερβία, θα δώσει ουσιαστικά τη συγκατάθεσή της για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου..

«Κατανοούμε ότι πολιτικά εμπόδια και διαδικαστικά ζητήματα εμπόδισαν τη λήψη μίας αποφασης που θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να υπογράψει την ενδιάμεση συμφωνία», δήλωσε ο αρμόδιος για τη διεύρυνηση Επίτροπος της Ε.Ε., Όλι Ρεν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα προβλήματα αυτά θα διευθετηθούν σύντομα.

«Λυπούμαι όμως βαθύτατα», συνέχισε ο κ. Ρεν, «για την αντίθεση (στην υπογραφή) ορισμένων πολιτικών στο Βελιγράδι, που δεν άκουσαν τη φωνή του σερβικού λαού, ο οποίος εκφράστηκε υπέρ του ευρωπαϊκού μέλλοντος της Σερβίας».

«Η πρόσκληση παραμένει στο τραπέζι. Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε τη συμφωνία όταν και η Σερβία θα είναι έτοιμη», συμπλήρωσε ο Φινλανδός Επίτροπος.

Σημειώνεται ότι η Ε.Ε. είχε προτείνει στις 28 Ιανουαρίου την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας στις 7 Φεβρουαρίου, λίγες μέρες μετά τις προεδρικές εκλογές στη Σερβία. Όμως, μετά την επανεκλογή του φιλοευρωπαίου Μπόρις Τάντιτς και το «πράσινο φως» της Ε.Ε. για την αποστολή επιτήρησης της ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, ο πρωθυπουργός Κοστούνιτσα χαρακτήρισε «εμπαιγμό» την πρόταση της Ε.Ε..

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή