Ε.Ε.: Ουδέν σχόλιο για την άρση της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντήλας

Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2008 12:52
A- A A+

Αρνήθηκε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σχολιάσει την άρση από το τουρκικό κοινοβούλιο της απαγόρευσης της ισλαμικής μαντήλας στα Πανεπιστήμια επικαλούμενη τη διάσταση απόψεων που υφίσταται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του Ευρωπαίου επιτρόπου αρμόδιο για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν.

«Η Επιτροπή δεν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο. Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία για το ζήτημα και υπάρχουν πολλές διαφορετικές πρακτικές από τη μια στην άλλη χώρα της Ε.Ε.», δήλωσε η Κριστίνα Νάγκι.

Η τουρκική κυβέρνηση δικαιολόγησε τη μεταρρύθμιση αυτή δηλώνοντας ότι υπερασπίζεται την ατομική ελευθερία των μουσουλμάνων φοιτητριών και περιλαμβάνεται στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε χθες τη νύκτα την τροποποίηση του συντάγματος που επιτρέπει την ισλαμική μαντίλα στα πανεπιστήμια της χώρας, ένα μέτρο που διχάζει την τουρκική κοινωνία.

Σύμφωνα με τη νέα διατύπωση του σχετικού άρθρου του τουρκικού συντάγματος, «κανείς δεν μπορεί να στερηθεί του δικαιώματος στην ανώτατη εκπαίδευση», σε μία αναφορά στις νεαρές μουσουλμάνες που φορούν ισλαμική μαντίλα και αποκλείονται από τα τουρκικά πανεπιστήμια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή