Βοσνία-Ερζεγοβίνη: Κόμμα ιδρύει ο βραβευμένος με Οσκαρ σκηνοθέτης Ντάνις Τάνοβιτς

Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2008 13:46
A- A A+

Ο Βόσνιος σκηνοθέτης, βραβευμένος με Όσκαρ για την ταινία του «No Man’s Land», Ντάνις Τάνοβιτς, ανήγγειλε την ενεργό συμμετοχή του στην πολιτική ζωή της Βοσνίας με την ίδρυση νέου κόμματος.

«Πριν από πέντε μήνες επέστρεψα στο Σαράγεβο με σκοπό να ζήσω με τη σύζυγο και τα παιδιά μου στη Βοσνία, αλλά σύντομα διαπίστωσα ότι ομαλή ζωή εδώ δεν είναι δυνατή», δήλωσε ο κ. Τάνοβιτς σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας του Σαράγεβο «Οσλομποτζένιε».

Ο σκηνοθέτης, ο οποίος έως τώρα ζούσε στο Βέλγιο και στη Γαλλία, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους είναι οργισμένος με την κατάσταση στη χώρα, στην οποία γεννήθηκε.

Ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί το γεγονός ότι τα παιδιά στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ήδη από τους παιδικούς σταθμούς είναι διαχωρισμένα με βάση την εθνικότητά τους, ότι για τις πιο απλές χειρουργικές επεμβάσεις οι ασθενείς πρέπει να αναμένουν έως και πέντε μήνες, ότι εδώ και 12 χρόνια κατασκευάζονται τέσσερα χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμου στην έξοδο από το Σαράγεβο, ότι η πλειοψηφία των απλών ανθρώπων ζει κάτω από τα όρια της επιβίωσης και ότι οι εγκληματίες κυβερνούν τη χώρα.

«Υπό τις συνθήκες αυτές έχω δύο επιλογές - ή να φτιάξω μαζί με την οικογένειά μου τις βαλίτσες για να φύγω και να απαλύνω τη νοσταλγία με προσωρινές επισκέψεις στη χώρα ή να προσπαθήσω να αλλάξω κάτι», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι είναι αναγκαία η αλλαγή εξουσίας και ότι το σημαντικότερο είναι να αλλάξει η πεποίθηση της πλειοψηφίας των πολιτών ότι δεν μπορεί να γίνει τίποτα.

Ο σκηνοθέτης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα γίνουν γνωστά το όνομα του κόμματος και η ημερομηνία διεξαγωγής του ιδρυτικού συνεδρίου του.

Στο νέο κόμμα, στόχος του οποίου είναι να αγωνιστεί για το γενικό καλό σε όλη την επικράτεια της Βοσνίας, είπε ο κ. Τάνοβιτς, είναι έτοιμες να ενταχθούν γνωστές προσωπικότητες της χώρας.

Μεταξύ άλλων ανέφερε τα ονόματα νεαρών ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σε διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις ξεσκεπάζοντας εγκλήματα και τη διαφθορά στις κυβερνητικές δομές.

«Είναι αληθές ότι η υπάρχουσα συνταγματική δομή εξυπηρετεί τις τωρινές αρχές, αλλά δεν είναι ακριβές ότι δεν παρέχει τη δυνατότητα να αναλάβουν τη διακυβέρνηση μορφωμένοι, έντιμοι και ικανοί άνθρωποι», τόνισε ο κ. Τάνοβιτς αναφέροντας ότι το νέο κόμμα θα είναι έτοιμο να συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το φθινόπωρο στη Βοσνία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή