Είναι το αλφάβητο των διεθνών σχέσεων

Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2008 21:59

A- A A+

Η Ελλάδα εκμεταλλεύεται το γεγονός πως είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ για να εμποδίσει την ένταξη της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» στη Συμμαχία, δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβενκόφσκι.

«Η Δημοκρατία της Μακεδονίας βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δεδομένη κατάσταση, όπου η Ελλάδα επιθυμεί να χρησιμοποιήσει ή να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ για την επίλυση ενός δικού της διμερούς προβλήματος με μία χώρα, στη συγκεκριμένη περίπτωση με την Δημοκρατία της Μακεδονίας, η οποία είναι υποψήφια για ένταξη», πρόσθεσε.

Mπορεί να μην αρέσει στον κ. Τσερβενκόφσκι, αλλά είναι το αλφάβητο των διεθνών σχέσεων. Αυτός που είναι μέσα στο κλάμπ ορίζει και το ποιοι θα μπουν, και αν αυτός που εκλιπαρεί να γίνει μέλος, επικαλούμενος και την προαναγγελθείσα ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, δε δείχνει το «καλό του πρόσωπο» στην αρχή, πότε περιμένει να το κάνει;

Γιατί θα πρέπει να δείξει αλληλεγγύη η Ελλάδα και να απεμπολήσει ένα διπλωματικό «όπλο» που της παρέχει το διεθνές νομικό πλαίσιο, επειδή τα Σκόπια «βλέπουν» τον κίνδυνο του αλβανικού εθνικισμού, ο οποίος στηριζόμενος στην ύπαρξη αλβανικού στοιχείου και εκτός Κοσσυφοπεδίου, κυρίως στην ΠΓΔΜ, θα επιχειρήσει να κερδίσει αυτό που οι ίδιοι θεωρούν εθνική τους απελευθέρωση ή εθνική τους ολοκλήρωση;

Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Η εμμονή της ΠΓΔΜ στην ιδεολογία του μακεδονισμού ως θεμελίου της εξουσίας της. Γι' αυτό υπάρχει και η εκκρεμότητα της ονομασίας, κι όχι γιατί οι «μοχθηροί Ελληνες» θέλουν να «φάει πόρτα» η ΠΓΔΜ από τους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Κ.Τ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή