Σε θέση ισχύος ο Μπάρακ Ομπάμα

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2008 09:54
UPD:09:57

A- A A+

ΣΕ ΘΕΣΗ ισχύος για το χρίσμα των Δημοκρατικών βρίσκεται ο γερουσιαστής Μπάρακ Ομπάμα που επικράτησε άνετα της Χίλαρι Κλίντον στις προκριματικές πολιτείες σε τέσσερις πολιτείες που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο.

Στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο ο Μάικ Χάκαμπι δεν εγκαταλείπει την κούρσα αλλά εξακολουθεί να πιέζει τον Τζον ΜακΚέιν που είναι πάντως το μεγάλο φαβορί.

Ο διευθυντής του Δημοκρατικού κόμματος στο Μέην δήλωσε ότι ο Ομπάμα νίκησε στις προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην πολιτεία με 59% έναντι 40% της Χίλαρι Κλίντον. Ο γερουσιαστής του Ιλλινόι απέσπασε 15 εκλέκτορες και η Χίλαρι Κλίντον 9.

Στο σύνολο των εκλεκτόρων, ο Ομπάμα δίνει πλέον μάχη στήθος με στήθος με την Χίλαρι Κλίντον. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CNN,ο Ομπάμα προηγείται στους εκλεγμένους αντιπροσώπους για το συνέδριο των Δημοκρατικών με 986 έναντι 924 της Χίλαρι Κλίντον. Η πρώην πρώτη κυρία πάντως έχει προβάδισμα στους λεγόμενους σούπερ-εκλέκτορες με 224 έναντι 135 του Ομπάμα και συνεπώς προηγείται συνολικά με 1148 έναντι 1121 εκλεκτόρων του Ομπάμα.

Στις προκριματικές εκλογές που διεξήχθησαν το Σάββατο στη Νεμπράσκα και τη Λουϊζιάνα ο Μπάρακ Ομπάμα επικράτησε με 68% έναντι 32% της Χίλαρι και στην πολιτεία της Ουάσινγκτον με 57% έναντι 36%.

Οι δύο μονομάχοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών δίνουν αύριο κρίσιμες μάχες στο Μέριλαντ, τη Βιρτζίνια και την πρωτεύουσα Ουάσινγκτον που δίνουν αντίστοιχα 70, 83 και 15 εκλέκτορες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση RealClearpolitic, ο Ομπάμα προηγείται με 17,3 ποσοστιαίες μονάδες στην Βιρτζίνια,που μέχρι πρόσφατα είχε προβάδισμα η Χίλαρι Κλίντον.

Ο γερουσιαστης του Ιλλινόι φαίνεται επίσης οτι θα νικήσει στο Μέριλαντ και την Ουάσινγκτον, όπου ζει ισχυρή κοινότητα μαύρων.

Στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, ο Τζον ΜακΚέιν θεωρείται το απόλυτο φαβορί αν και έχασε στο Κάνσας το Σάββατο από τον συντηρητικό Μάικ Χάκαμπι, που αρνείται να εγκαταλείψει τη μάχη.

Ο ΜακΚέιν έχει εξασφαλίσει μέχρι τώρα 697 εκλέκτορες και ο Χάκαμπι 214,σύμφωνα με εκτιμήσεις του CNN.

O αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε χθες ότι θα στηρίξει τον ΜακΚέιν αν αποσπάσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. «Δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία στο πνεύμα μου ότι είναι ένας πραγματικό συντηρητικός», τόνισε ο Μπους σε συνέντευξή του στο Fox.

Ο αμερικανός πρόεδρος αρνήθηκε πάντως να επιλέξει αυτή τη στιγμή ανάμεσα στον ΜακΚέιν και τον Χάκαμπι.

AΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή