«Η Κύπρος δεν φοβάται τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου»

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2008 14:38
A- A A+

Η Κύπρος δεν φοβάται ότι σε περίπτωση μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου θα δημιουργηθεί προηγούμενο για αναγνώριση του ψευδοκράτους της Β. Κύπρου.

Αυτό υπογράμμισε η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, σχολιάζοντας τη δήλωση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας, Σεργκέι Ιβανόφ, ότι η μονομερής αναγνώριση ανεξαρτησίας του Κοσόβου μπορεί να οδηγήσει και στην αναγνώριση του ψευδοκράτους στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Η Κύπρια ΥΠΕΞ παρατήρησε ότι στην περίπτωση των κατεχομένων στην Κύπρο, το Συμβούλιο Ασφαλείας, με δύο ισχυρότατα ψηφίσματά του, έχει απαντήσει με αποστομωτικό τρόπο, τόσο στην Τουρκία, όσο και στο ψευδοκράτος. « ... Έχει καταδικάσει τη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους ως παράνομη και νομικά ανύπαρκτη και έχει καλέσει όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών να μην αναγνωρίσουν αυτή την αποσχιστική οντότητα», τόνισε η κ. Μαρκουλλή.

Οσον αφορά το Κόσοβο, η κ. Μαρκουλλή δήλωσε ότι η Κύπρος δεν θα αναγνωρίσει ποτέ μια μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας, εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών και ιδιαίτερα -όπως επεσήμανε- με παράκαμψη του ρόλου του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Αυτή η θέση, η οποία στηρίζεται σε θέσεις αρχών, έχει γίνει δεκτή και από τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», κατέληξε η κ. Μαρκουλλή.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή