«Ομπαμα-μάνια»

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2008 20:32
UPD:20:35

A- A A+

Ορισμένοι από τους πιο αισιόδοξους υποστηρικτές της Χίλαρι Κλίντον πίστεψαν ότι το κύμα του Μπάρακ Ομπάμα ανακόπηκε τη σούπερ Τρίτη, ύστερα από τις επιτυχίες που σημείωσε η πρώτη σε πολλές μεγάλες πολιτείες. Οι προκριματικές εκλογές του Σαββατοκύριακου, όμως, έδειξαν ότι η «Ομπαμα-μάνια» είναι ένα μονιμότερο φαινόμενο. Αλλά και τα χρήματα που συγκεντρώνει ο Ομπάμα για την εκστρατεία του (32 εκατομμύρια δολάρια τον Ιανουάριο, ενδεχομένως ακόμη περισσότερα αυτόν το μήνα) έχουν φέρει το επιτελείο της Χίλαρι σε πολύ δύσκολη θέση.

Πού οφείλεται η «Ομπαμα-μάνια»; Θα μπορούσε να δώσει κανείς πολλές απαντήσεις. Μια από αυτές είναι η ικανότητα του Ομπάμα να ηλεκτρίζει τα πλήθη. Μια άλλη είναι το συμβολικό αντίδοτο που θα αποτελούσε η προεδρία Ομπάμα στην οκταετία του Μπους. Πολλοί λένε ότι ένας «μετα-φυλετικός» πρόεδρος Ομπάμα θα αφαιρούσε και το τελευταίο δηλητήριο που έχει απομείνει στη φυλετική ιστορία της Αμερικής.

O γερουσιαστής του Ιλινόις προσελκύει νέους ψηφοφόρους στις κάλπες. Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι να υποστηρίξει κανείς ότι προσφέρει κάτι εντελώς καινούργιο υπάρχει μεγάλη απόσταση. Και τα τρία κεντρικά του μηνύματα είναι εξίσου παλιά με τη Δημοκρατία: η υπόσχεσή του για μια διακομματική πολιτική, η δέσμευσή του για μια ηθική εξωτερική πολιτική και η εξαγγελία της αλλαγής μέσα από την ενότητα. Και τα τρία είναι σχεδόν αδύνατο να εκπληρωθούν.

«Είμαστε εκείνοι που όλοι περιμέναμε», είπε ο Ομπάμα την περασμένη Τρίτη στο Σικάγο, παραφράζοντας τη ρήση της Οπρα Ουίνφρεϊ ότι «ο Ομπάμα ήταν εκείνος που περίμενα». Και ο γερουσιαστής συνέχισε: «Ξέρουμε ότι αυτό που ξεκίνησε σαν ψίθυρος έγινε μια φωνή που δεν μπορεί κανείς να την αγνοήσει, δεν μπορεί κανείς να τη σταματήσει, ένας ύμνος που θα θεραπεύσει αυτή τη χώρα κι αυτό τον κόσμο και θα κάνει αυτή την εποχή διαφορετική από τις άλλες».

Αν ο Ομπάμα μιλά σε τέτοιους τόνους για μια νίκη, πώς θα μιλήσει στην περίπτωση που πάρει το χρίσμα; Με άλλα λόγια, ο γερουσιαστής ανεβάζει πολύ τον πήχυ. Στην περίπτωση που εκλεγεί, οι προσδοκίες θα είναι πολύ μεγάλες. Οπως και οι κίνδυνοι.

Οποιος κερδίσει το χρίσμα, είτε ο Ομπάμα είτε η Χίλαρι, θα έχει τον Νοέμβριο έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο: τον Τζον Μακέιν. Ποιος από τους δύο είναι λοιπόν πιο «εκλόγιμος»; Οι δημοσκοπήσεις δίνουν διάφορα αποτελέσματα. Σύμφωνα πάντως με τις τελευταίες μετρήσεις, ο Μακέιν θα κέρδιζε τη Χίλαρι με 45% έναντι 41% και θα έχανε από τον Ομπάμα με 43% έναντι 45%. Ο Ομπάμα έχει τη μεγαλύτερη απήχηση μεταξύ των ανεξάρτητων ψηφοφόρων, με 62%. Και, περιέργως, τα πηγαίνει πολύ καλά μεταξύ των Ευαγγελικών. Στο ερώτημα «Ποιον θα ψήφιζε ο Ιησούς;» που έθεσε το περιοδικό Relevant σε νεαρούς Ευαγγελικούς, ο Ομπάμα ήλθε πρώτος, με διαφορά 27 μονάδων από τη Χίλαρι.

Αν ο Ομπάμα κερδίσει το χρίσμα, είναι βέβαιο ότι ο Τύπος, που μέχρι σήμερα διάκειται πολύ φιλικά απέναντί του, θα τον «ξετινάξει». «Εχω συνεργαστεί με τρεις προέδρους και έχω γνωρίσει δυο-τρεις άλλους», λέει ο Μάικλ Μπλούμενταλ, που ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του επί προεδρίας Κένεντι και υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών επί Κάρτερ. «Ο Ομπάμα είναι ο μόνος πολιτικός που μπορεί να συγκριθεί με τον Τζακ Κένεντι».

Πηγές: Financial Times, New York Times, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή