Ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο η σημερινή

Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2008 13:16
UPD:13:22
A- A A+

Εκατό οργανισμοί σε περισσότερες από 50 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο γιορτάζουν σήμερα την ημέρα ασφαλέστερης χρήσης του Ίντερνετ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά πανευρωπαϊκό φόρουμ νεολαίας για την ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου, με τη συμμετοχή της κας Meglena Kuneva, αρμόδιας Επιτρόπου για την Προστασία των Καταναλωτών. Η συνάντηση αποβλέπει σε εντατικότερο διάλογο μεταξύ των παιδιών και των υπεύθυνων για τη λήψη αποφάσεων, σε θέματα που αφορούν την ασφαλέστερη χρήση του Διαδικτύου και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους καλύτερους τρόπους προστασίας των ανηλίκων στην επιγραμμική επικοινωνία. Η ημέρα για την ασφαλέστερη χρήση του Ίντερνετ διοργανώνεται υπό την αιγίδα της αρμόδιας Επιτρόπου για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας, κας Viviane Reding.

«Τα παιδιά αξιοποίησαν ταχύτατα τις επιγραμμικές υπηρεσίες, όπως είναι οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης και τα κινητά τηλέφωνα. Πολλά όμως υποτιμούν ακόμα τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η χρήση τους, από την 'κυβερνο-παρενόχληση' έως τις βλέψεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης επιγραμμικά», δήλωσε η Επίτροπος κα Viviane Reding, αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μέσα Επικοινωνίας.

«Απευθύνω σήμερα έκκληση σε όλους τους υπεύθυνους για τη λήψη αποφάσεων, είτε προέρχονται από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα, να ακούσουν και διδαχθούν από τα παιδιά, και στη συνέχεια να βελτιώσουν στρατηγικές ευαισθητοποίησης και εργαλεία για την προστασία των ανηλίκων. Ως προσωπική συμβολή στην κατεύθυνση της συνεισφοράς της ΕΕ, θα προτείνω, πριν από το τέλος του μήνα, νέο πρόγραμμα για ασφαλέστερη χρήση του Ίντερνετ, που θα αφορά το χρονικό διάστημα 2009 – 2013, ώστε να συνεχιστεί το έως τώρα πολύτιμο έργο που βοηθά παιδιά, γονείς και διδάσκοντες να εντοπίσουν προβλήματα για ανηλίκους στην επιγραμμική επικοινωνία».

Εκπροσωπώντας την ευρωπαϊκή Επιτροπή στις σημερινές εκδηλώσεις για ασφαλέστερη χρήση του Ίντερνετ στις Βρυξέλλες, η Επίτροπος για την Προστασία των Καταναλωτών, κα Meglena Kuneva, πρόσθεσε: «Καθώς η ΕΕ δραστηριοποιείται ώστε το Διαδίκτυο και η κινητή τηλεφωνία να γίνουν ασφαλέστερα για τα παιδιά και τη νεολαία, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τις τεχνολογίες αυτές, καθώς και τις σκέψεις τους για το τι πρέπει να γίνει ώστε να καταστούν ασφαλέστερες. Από σχετικές έρευνες προκύπτει ότι η χρήση επιγραμμικών τεχνολογιών από παιδιά όπως και οι απόψεις τους σχετικά με πιθανά προβλήματα μπορούν να διαφέρουν πολύ από τις απόψεις και τις γνώσεις των ενηλίκων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θεωρούμε πολύ σημαντικό να μιλήσουμε απευθείας με τα παιδιά – σήμερα, ημέρα για την ασφαλέστερη χρήση του Ίντερνετ, αλλά και τις υπόλοιπες 364 ημέρες του έτους».

Φέτος είναι η 5η επέτειος της ημέρας για ασφαλέστερη χρήση του Ίντερνετ. Η Επιτροπή διοργανώνει πανευρωπαϊκό φόρουμ νεολαίας στις Βρυξέλλες, για την αύξηση της ευαισθητοποίησης όσον αφορά τους λιγότερο προφανείς επιγραμμικούς κινδύνους. Τριάντα νέα παιδιά, ηλικίας 14 έως 17 ετών, που είχαν ήδη συμμετάσχει σε εθνικά φόρουμ νεολαίας στη Φινλανδία, την Τσεχική Δημοκρατία, την Κύπρο, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ισλανδία, προσκλήθηκαν τώρα στις Βρυξέλλες. Οι νέοι αυτοί, που θα συναντηθούν με την Επίτροπο κα Kuneva, με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με εκπροσώπους του κλάδου, θα διατυπώσουν τις δέκα σημαντικότερες συμβουλές για την επιγραμμική ασφάλεια, καρπό των συζητήσεών τους όσον αφορά:

- κινδύνους και προληπτικά μέτρα κατά τη χρήση ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης και κινητών τηλεφώνων

- εργαλεία και μεθόδους ευαισθητοποίησης

Μεταξύ των εκδηλώσεων για ασφαλέστερη χρήση του Ίντερνετ που θα διοργανωθούν φέτος στην ΕΕ, σε εθνικό επίπεδο, περιλαμβάνονται:

Στην Ισπανία, το ισπανικό κέντρο ευαισθητοποίησης Protegeles, θα προβάλει τηλεοπτικό διαφημιστικό σποτ με τίτλο «εσύ καθορίζεις την επιγραμμική ζωή», που θα προβληθεί επίσης και σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Στην Αυστρία, οι νικητές του πρώτου αυστριακού διαγωνισμού για ταινίες γυρισμένες με κινητό τηλέφωνο θα συμμετάσχουν σε εργαστήριο για τα μέσα επικοινωνίας, με θέμα την ασφαλή χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Στο Βέλγιο, θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου στις 10.30 στην αίθουσα Les Halles des Tanneurs, στο κέντρο των Βρυξελλών, με τα πανεπιστήμια που συμμετείχαν στο ερευνητικό έργο TIRO («Νέοι, Ίντερνετ, κίνδυνοι και ευκαιρίες», το οποίο χρηματοδοτείται από το βελγικό Υπουργείο επιστημονικής πολιτικής.

Στη Δανία, οι δημοφιλέστερες επιγραμμικές κοινότητες για παιδιά και νέους θα γιορτάσουν την ημέρα για την ασφαλέστερη χρήση του Ίντερνετ με εικονικό τρόπο, στις δικτυακές πύλες τους.

Στην Πολωνία, μεγάλη εταιρεία καλωδιακής διανομής θα προτείνει μιαν "εργαλειοθήκη" για γονείς και παιδιά. Η εργαλειοθήκη αυτή θα μεταφραστεί σε 11 ευρωπαϊκές γνώσεις και θα διανεμηθεί σε διάφορες άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σήμερα θα δημοσιευθούν επίσης τα αποτελέσματα διαγωνισμού που έχει διοργανωθεί σε παγκόσμια κλίμακα για την παραγωγή υλικού που συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση σε θέματα διαδικτυακής ασφάλειας, ως μέρος ενός blogathon - μιας παγκόσμιας συντονισμένης εκδήλωσης ιστολογίων για την ημέρα ασφαλέστερης χρήσης του Ίντερνετ. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν νέοι από εκατοντάδες σχολικές τάξεις και λέσχες νεολαίας. 665 συμμετοχές καταπιάστηκαν με το θέμα: "Life online is what you make of IT" (εσύ διαμορφώνεις την επιγραμμική ζωή).

Ιστορικό

Η ημέρα για ασφαλέστερη χρήση του Ίντερνετ είναι ετήσια εκδήλωση που διοργανώνεται από το ευρωπαϊκό δίκτυο διαδικτυακής ασφάλειας, INSAFE, και συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ασφαλέστερη χρήση του Ίντερνετ.

Πρόσφατες έρευνες της Eurostat σχετικά με νοικοκυριά στην Ευρώπη ασχολούνται με ορισμένα ευρύτερα ζητήματα με την διαδικτυακή ασφάλεια, ενώ από μικρή ποιοτική έρευνα που διεξήγαγε το 2007 το Ευρωβαρόμετρο προκύπτουν μερικές αποκαλυπτικές πληροφορίες σχετικά με την αυτοπεποίθηση που έχουν τα παιδιά όταν βρίσκονται σε επιγραμμική επικοινωνία : http://epp.eurostat.ec.europa.eu/pls/portal/docs/PAGE/PGP_PRD_CAT_PREREL/PGE_CAT_PREREL_YEAR_2008/PGE_CAT_PREREL_YEAR_2008_MONTH_02/4-08022008-EN-AP.PDF IP/07/1227 .

Περισσότερες πληροφορίες: http://europa.eu.int/saferinternet

BSA: Οδηγός για ηλεκτρονική προστασία

Η Business Software Alliance (BSA) εγκαινίασε στην ιστοσελίδα της τη νέα πύλη «e-ασφάλεια» που μεταξύ άλλων παρέχει χρήσιμες συμβουλές για τις ιδιότητες των προϊόντων ασφαλείας (anti-virus, anti-spyware, firewall), την προστασία των φορητών συσκευών (laptop, PDA) και τη δημιουργία ασφαλών κωδικών (password) http://w3.bsa.org/hellas/antipiracy/greece_cybersafety_1.cfm .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή