Ως αποτέλεσμα της χειρότερης κρίσης που γνώρισε η Κένυα μετά την ανεξαρτησία της, 150.000 παιδιά ζουν σε προσωρινούς καταυλισμούς, ξεριζωμένα από τα σπίτια τους. Tα 80.000 απ' αυτά είναι κάτω των 5 ετών.
Τα κενυατικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για επικείμενη συμφωνία εντός της εβδομάδας, που πιθανότατα θα προβλέπει ένα σχήμα συγκυβέρνησης μεταξύ του Προέδρου Κιμπάκι και του ηγέτη της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα, ενώ περίπου 600.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους για να αποφύγουν τα πολύνεκρα επεισόδια που πυροδότησε η αμφισβητούμενη επανεκλογή Κιμπάκι στις 27 Δεκεμβρίου.
Η Κένυα είναι μία χώρα που αποτελούσε ελπίδα για την αφρικανική ήπειρο. Σήμερα, η εμφύλια βαρβαρότητα ξυπνά μνήμες Ρουάντας. Κάποιοι λένε ότι ήταν θέμα χρόνου να ξεχυθεί η οργή στους δρόμους.
Οι αριθμοί ευημερούν. Η κενυάτικη οικονομία αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια με ρυθμό 5%, αλλά οι ανισότητες, η διαφθορά και η συγκέντρωση του πλούτου -και της εξουσίας- στα χέρια της πολυπληθέστερης φυλής της χώρας, των Κικούγιου, φούσκωναν ώσπου ξεχείλισαν με τις καταγγελίες για νοθευμένες εκλογές.