Ο.Α. 2008 - Απάντηση του Πεκίνου στην παραίτηση Σπίλμπεργκ

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2008 10:51
A- A A+

Η κυβέρνηση της Κίνας εξέφρασε σήμερα τη λύπη της για την απόφαση του αμερικανού σκηνοθέτη, Στίβεν Σπίλμπεργκ, να αποχωρήσει από την καλλιτεχνική διεύθυνση των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, εξαιτίας της στάσης της Κίνας στην κρίση του Ντραφούρ.

«Η Κίνα εκφράζει τη λύπη της για τις δηλώσεις του κ. Σπίλμπεργκ», δήλωσε ο ο Λιού Τζινσάο, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, όταν στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την απόφαση του Σπίλμπεργκ να διακόψει τη συνεργασία του με το Πεκίνο.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση του Πεκίνου μετά την ανακοίνωση του βραβευμένου με Όσκαρ Αμερικανού σκηνοθέτη, την Τρίτη, ότι αποχωρεί από καλλιτεχνικός διευθυντής των Αγώνων.

«Η συνείδησή μου δεν μου επιτρέπει να συνεχίσω...», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Σπίλμπεργκ, επισημαίνοντας ότι η Κίνα πρέπει να κάνει περισσότερα για σταματήσει τα δεινά των ανθρώπων στο Νταρφούρ.

«Σε αυτό το σημείο, πρέπει να δαπανήσω το χρόνο και την ενέργειά μου όχι σε ολυμπιακές τελετές, αλλά στο να κάνω ό,τι μπορώ ώστε να βοηθήσω να μπει ένα τέλος στα αποτρόπαια εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που συνεχίζουν να διπράττονται στο Νταρφούρ», πρόσθεσε ο Αμερικανός σκηνοθέτης.

Η δήλωση αυτή δημοσιοποιήθηκε την ίδια μέρα που Νομπελίστες Ειρήνης απέστειλαν ανοικτή επιστολή στον πρόεδρο της Κίνας, καλώντας τον να αλλάξει πολιτική έναντι του Σουδάν –συμμάχου της Κίνας.

Σε ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, υπογραμμίζεται πως το Πεκίνο ελπίζει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα αντιμετωπίσουν εμπόδια που θα προκαλούνται από «πολιτικά προβλήματα τα οποία δεν ταιριάζουν με το ολυμπιακό πνεύμα». «Δεν θα θέλαμε να δούμε ένα τέτοιο γεγονός που θα παρακολουθήσει όλος ο κόσμος να διαταράσσεται από πολιτικά προβλήματα. Κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με το ολυμπιακό πνεύμα», τόνισε ο Λιού Τζινσάο, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή